Brittiska parlamentsledamöter vill att våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange utreds ordentligt. Arkivbild.
Brittiska parlamentsledamöter vill att våldtäktsanklagelserna mot Julian Assange utreds ordentligt. Arkivbild. Foto: Victoria Jones

UD bekräftar: Svensk gripen i Ecuador

En svensk man i 35-årsåldern har frihetsberövats i Ecuador efter att Julian Assange gripits i Storbritannien. Den frihetsberövade företräds av en advokat och är utvandrad och bosatt i Ecuador, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD.

Den svenske medborgaren som gripits i Ecuador har häktats i 90 dagar. Vid lördagens häktningsförhandling beslöt domstolen även att frysa hans bankkonton, enligt dagstidningen El Comercio , något som TV4 Nyheterna var först att rapportera.

Han misstänks enligt rapporten för försök till dataintrång. Svenska utrikesdepartementet kan inte bekräfta misstankarna mot honom.

Följer ärendet

-Nu kan vi bekräfta att en svensk medborgare i 35-årsåldern är frihetsberövad i Ecuador. Den frihetsberövade företräds av en advokat och är utvandrad och bosatt i Ecuador, säger Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på UD.

-Svenska ambassaden följer ärendet, säger Sofia Nahringbauer.

Vad han har för kopplingar till Julian Assange framgår inte heller.

Tidigare under lördagen gick mer än 70 brittiska parlamentsledamöter ut och krävde i ett brev till landets inrikesminister att Julian Assange ska utlämnas till Sverige. Ledamöterna anser att misstankarna om våldtäkt ska utredas ordentligt.

"Vi antar inte att han är skyldig, naturligtvis, men vi menar att den påbörjade processen ska fullföljas" skriver ledamöterna i sitt brev, enligt BBC.

"Stå upp för offer"

De flesta av de 70 underskrifterna kommer från Labourledamöter som kräver att den brittiska inrikesministern, Sajid Javid, ska "stå upp för offer för sexuellt våld" och se till att anklagelserna mot den 47-årige Assange kan bli ordentligt utredda.

Det var i torsdags som Julian Assange greps i London. Huruvida han kommer att begäras utlämnad till Sverige är ännu oklart. Advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder den kvinna som anmälde Assange för våldtäkt, har meddelat att hon kommer att göra allt för att förundersökningen nu ska återupptas.

Åklagarmyndigheten i Sverige har i sin tur meddelat att man nu tittar närmare på Massi Fritz begäran.

Erika Josefsson/TT

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut