Debatt om Tystnaden. Peter Olofsson (S), regionråd Region Västerbotten, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå och Tomas Wennström (S), personalnämndens ordförande i Umeå kommun.
Debatt om Tystnaden. Peter Olofsson (S), regionråd Region Västerbotten, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå och Tomas Wennström (S), personalnämndens ordförande i Umeå kommun. Foto: Hanna Eriksson/VK

#Tystnaden har skapat debatt på arbetsplatserna: ”Den här granskningen gör oss bättre”

Granskningen om tystnaden bland offentliganställda har satt igång en diskussion på många arbetsplatser. ”Det har blivit en debatt kring fikaborden”, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Tre av tio offentliganställda skulle inte våga kontakta media för att berätta om allvarliga missförhållanden på arbetsplatsen enligt en undersökning som presenterats i bland annat VK.

På onsdagskvällen hade Publicistklubben direktsänd paneldebatt i VK-huset i Umeå om granskningen #Tystnaden.

– Det finns en rädsla för att uttala sig. Vad har gjort att vi har hamnat här? Hur har arbetsmarknaden utvecklats de senaste 20 åren? Numera är 30 procent visstidsanställda. Det kanske finns en koppling mellan anställningstryggheten och att man vågar uttala sig? funderar Håkan Nilsson, ordförande för Kommunal i Västerbotten.

Jessica Wennberg, chefredaktör för VK, Håkan Nilsson, ordförande för Kommunal Västerbotten och Peter Olofsson (S), regionråd för Region Västerbotten.
Jessica Wennberg, chefredaktör för VK, Håkan Nilsson, ordförande för Kommunal Västerbotten och Peter Olofsson (S), regionråd för Region Västerbotten. Foto: Hanna Eriksson/VK

Jessica Wennberg, chefredaktör på VK säger att det har blivit svårare att få till exempel sjuksköterskor att ställa upp i intervjuer. Det kan handla om rädsla för repressalier från arbetsgivaren, men det kan också handla om rädsla för kommentarer på sociala medier.

– Det är viktigt att vi också frågar oss vad vi kan göra. För det är en komplex fråga och det finns flera anledningar till varför det har blivit så här, säger Jessica Wennberg.

– En del kan tycka att det är läskigt att prata med media och de måste få hänvisa till närmaste chef, säger Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling.

Offentligt anställda har meddelarfrihet, men samma gäller inte anställda i privata företag. Här ser Peter Olofsson ett problem eftersom allt mer vård och omsorg läggs ut på entreprenad i privata företag.

– Jag tycker att lagstiftningen borde ändras så att meddelarfriheten gäller även då, för det är fortfarande skattemedel som finansierar verksamheten, säger han.

Den gemensamma granskningen i tidningar, radio och tv har fått ett stort genomslag.

– Vi har fått en otroligt spännande diskussion i vår kommun och vi kan vässa vår introduktion till medarbetarna ytterligare. Den här granskningen gör oss bättre, säger Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå.

Samtidigt påpekar Håkan Nilsson, Kommunal, att det inte gett genomslag på kommunernas egna hemsidor.

– Av länets 15 kommuner är det ingen som beskriver meddelarfriheten på sin offentliga hemsida. Och det ska vara ledorden i offentlig sektor, yttrandefrihet och meddelarfrihet.

Marcus Melinder, chefredaktör för Norran och Jessica Wennberg, chefredaktör för VK.
Marcus Melinder, chefredaktör för Norran och Jessica Wennberg, chefredaktör för VK. Foto: Hanna Eriksson/VK

– Det är helt klart ett arbetsgivaransvar att jobba med transparensen. Kunskapen om meddelarfriheten är låg, säger Marcus Melinder, chefredaktör på Norran.

Thomas Hartman, chef för externa relationer i Region Västerbotten, protesterar mot att media utmålar att det finns en motsättning mellan informatörer och journalister:

– Jag tycker att det handlar om att vi tillsammans har ett ansvar att försöka värna demokratin utifrån våra olika roller.

Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå, Tomas Wennström (S), personalnämndens ordförande i Umeå kommun och Thomas Hartman, Region Västerbotten.
Kristina Sundin Jonsson, kommunchef i Skellefteå, Tomas Wennström (S), personalnämndens ordförande i Umeå kommun och Thomas Hartman, Region Västerbotten. Foto: Hanna Eriksson/VK

Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten, hoppas att granskningen och debatten ska starta en förändring. Hon hoppas att facket ska få igång en diskussion med politikerna.

– Jag skulle vilja få fram ett klimat där varje enskild medarbetare vågar säga till när något inte fungerar, säger Jenny Olsson.

Debatt på Publicistklubben om Tystnaden. Från vänster: Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten, Marcus Melinder, chefredaktör Norran, Jessica Wennberg, chefredaktör VK, Håkan Nilsson, ordförande Kommunal Västerbotten, Peter Olofsson (S), regionråd Region Västerbotten, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå, Tomas Wennström (S), personalnämndens ordförande Umeå kommun, Thomas Hartman, Region Västerbotten och Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling.
Debatt på Publicistklubben om Tystnaden. Från vänster: Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten, Marcus Melinder, chefredaktör Norran, Jessica Wennberg, chefredaktör VK, Håkan Nilsson, ordförande Kommunal Västerbotten, Peter Olofsson (S), regionråd Region Västerbotten, Kristina Sundin Jonsson, kommunchef Skellefteå, Tomas Wennström (S), personalnämndens ordförande Umeå kommun, Thomas Hartman, Region Västerbotten och Madelaine Jakobsson (C), kommunalråd i Nordmaling. Foto: Hanna Eriksson/VK

Moderaterna i regionfullmäktige återkommer nu med förslaget om att inrätta en funktion för visselblåsare inom Region Västerbotten

Regionrådet Peter Olofsson (S) är dock skeptisk:

– För mig är det faktiskt A och O att vi har ett fack som företräder sina medlemmar. De är också vår motpart och för mig är de självklara visselblåsare.

– Vi är överens här om att meddelarfriheten ska gälla, vi ska ha en granskande journalistik, och vi ska ha ett starkt fackförbund som kan företräda sina medlemmar. Ska vi då lägga pengarna på att köpa en konsult?

Anders Wynne/Västerbottens-Kuriren

  1. Meddelarskyddet är en hygienfråga

  2. Personalchefen vill rusta cheferna bättre

  3. Möten efter initiativ på Facebook för kommunanställda

  4. Skapade Facebookgrupp för att dela erfarenheter

  5. Tystnaden som är talande

  6. Politiker vill ha fler åtgärder mot tystnadskultur

  7. Insändare: Tystnaden – dags att granska de privata välfärdsföretagen

  8. Upp till bevis för arbetsgivarna

  9. Insändare: Tystnaden – ”Ingen som vill ha kvar sitt jobb vågar yppa något kritiskt”

  10. #Tystnaden har skapat debatt på arbetsplatserna: ”Den här granskningen gör oss bättre”

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
#Tystnaden har skapat debatt på arbetsplatserna: ”Den här granskningen gör oss bättre”