#tystnaden går vidare – på onsdag väntar direktsänd debatt

I måndags startade #tystnaden, ett projekt som Norran gör tillsammans med Västerbottens-Kuriren, Folkbladet, SR Västerbotten och SVT Västerbotten, för att uppmärksamma den tystnad som breder ut sig inom offentlig sektor. Under veckan har mängder av material publicerats i de olika mediehusen och på onsdag väntar en direktsänd debatt.

Trots det starka grundlagsskyddet är det många offentliganställda som inte vågar tala med media och okunskapen om vilka rättigheter man har är stor. Det visar en enkätundersökning som Norran gjort, tillsammans med övriga medier i Västerbotten.

Under veckan som gått har mängder av material publicerats i de olika kanalerna. Folkbladet, VK och Norran har uppmärksammat frågan i artiklar på webben och i tidningen och SR har lyft projektet i inslag och program både på riksplanet och lokalt. Även SVT:s Västerbottensnytt har haft flera inslag i sina sändningar, samt på webben.

– Det är ett otroligt angeläget ämne och det kändes viktigt att kraftsamla tillsammans med den lokala journalistkåren för att verkligen belysa samt utbilda vilka rättigheter man har som anställd i offentlig verksamhet. Det är roligt och viktigt det vi gör, men det är samtidigt tråkigt att inse att det på en del håll är så illa som vi befarade när vi startade granskningen, säger Moa Bjurner, nyhetschef på Folkbladet.

– Vi har märkt att det offentliga tystnat allt mer och att många är rädda för att gå ut och berätta om missförhållanden. Vi har också märkt att det finns en okunskap, att många inte känner till vilka rättigheter de faktiskt har. Så när det här samarbetet kom på tal så kändes det självklart för oss att vara med, säger Elin Turborn, nyhetschef på VK.

Vilka reaktioner har ni fått från läsarna?

– Det är många som backat upp oss och poängterat hur viktigt det är att vi gör det här, vilket blir ytterligare ett intyg om att det var på tiden att vi lyfter det här ämnet, säger Moa Bjurner och får medhåll av Elin Turborn.

– Nästan övervägande positiva reaktioner, de flesta tycker att det är väldigt bra att vi lyfter frågan. Vi har också fått in en hel del tips att gå vidare på.

Även till Norran har flera läsare hört av sig med tips och positiva reaktioner och projektet har även uppmärksammats i branschmedia. Nästa vecka går #tystnaden vidare, då står meddelarfriheten i centrum, och på onsdag håller publicistklubben en stor debatt i Umeå där både politiker, tjänstemän och facket kommer att delta.

Bland annat kommer Skellefteås kommunchef Kristina Sundin Jonsson och Kommunals avdelningsordförande Håkan Nilsson att delta, liksom Norrans chefredaktör Marcus Melinder. Debatten kommer att direktsändas på norran.se på onsdag kväll med start ca 18.00.

Mediehusen utesluter inte att det kan bli fler samarbetsprojekt framöver.

– Det är fascinerande att se bredden av den journalistik som produceras och det är mäktigt att göra saker tillsammans, även om man är konkurrenter. Det vore roligt att göra något liknande i ett annat relevant ämne någon gång i framtiden, säger Folkbladets Moa Bjurner.

Här är ett urval av de andra mediehusens publiceringar:

Folkbladet: Vårdanställda uppmanades att inte kritisera regionen

VK: ”Man var någon som högg andra i ryggen”

SR: Ambulanspersonal kände sig tystade

SVT: Emma tyckte äldrematen var dålig – visade upp den i media

  1. Meddelarskyddet är en hygienfråga

  2. Personalchefen vill rusta cheferna bättre

  3. Möten efter initiativ på Facebook för kommunanställda

  4. Skapade Facebookgrupp för att dela erfarenheter

  5. Tystnaden som är talande

  6. Politiker vill ha fler åtgärder mot tystnadskultur

  7. Insändare: Tystnaden – dags att granska de privata välfärdsföretagen

  8. Upp till bevis för arbetsgivarna

  9. Insändare: Tystnaden – ”Ingen som vill ha kvar sitt jobb vågar yppa något kritiskt”

  10. #Tystnaden har skapat debatt på arbetsplatserna: ”Den här granskningen gör oss bättre”

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
#tystnaden går vidare – på onsdag väntar direktsänd debatt