Tomas ”plogade” den strandade älgen in till sjökanten

Från bilen på väg hem såg Tomas Forsman något svart mitt ute på det spegelblanka Burträsket. Han misstänkte att det kunde vara en älg i nöd och bestämde sig för att hämta fyrhjulingen – det blev början på en halvtimmes räddningsinsats. ”Det var en häftig upplevelse”, säger Tomas Forsman, Burträsk.

Det var i går, torsdag, som dramat utspelade sig Burträskets is.

– Jag är en djurvän och jag tänkte att jag kan ju inte skita i det. Jag måste försöka att göra något.

Hur det skulle gå till bestämde han först när han kom fram till älgen.

– Jag började tänka på hur jag skulle göra. Hon var jätteslut och medtagen, helt knäckt. Hon försökte äta is och det var blod på isen så jag tänkte att jag får prova och ploga in henne till kanten, säger Tomas Forsman.

För att inte stressa eller skada älgen puttade han henne långsamt framför plogen.

– Det tog en halvtimme innan jag var i land. Sakta, sakta körde jag så hon inte skulle göra sig illa.

Några gånger under färdens gång försökte älgen ställa sig upp, men benen slogs bara undan på det isiga underlaget och därför låg hon mest still och lät sig knuffas i rätt riktning.

– När vi sedan kom till kanten där det var mer snö, var hon som fullt frisk och sprang därifrån. Det var en häftig upplevelse.

Tomas Forsman är glad att torsdagens händelse fick ett lyckligt slut. Montage: Privata bilder.
Tomas Forsman är glad att torsdagens händelse fick ett lyckligt slut. Montage: Privata bilder.

Vad tänkte du under arbetets gång?

– Jag var så rädd att hon skulle bryta benen. När man kom dit och såg i hur dåligt skick hon var, det hade blivit så blankt på isen så hon hade inte en chans att komma sig någonstans.

Och hur känner du nu efteråt?

– Det känns ju verkligt bra att jag gjorde något och roligt att det slutade bra, jag tror att jag räddade livet på henne. Men man var ju stressad under tiden och rädd att hon skulle göra illa sig.

På torsdagskvällen lades klippet ut på Facebook, men det var inte något som Tomas Forsman hade planerat.

– Jag hade inte tänkt lägga ut det. Jag tänkte att det skulle komma kommentarer om att jag gjort något dåligt, men min sambo la ut den och det var jättetrevligt att det kom in så många positiva kommentarer. Jag hoppas de som tittar blir glada, jag blir det när jag ser klippet. Men det var synd att man inte fick med det sista när hon for och sprang från stranden.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut