Petter Nilsson, SD:s ordförande i Västerbotten.
Petter Nilsson, SD:s ordförande i Västerbotten. Foto: Privat

SVT inte välkomna på SD:s valvaka i Skellefteå

Sverigedemokraterna i Västerbotten har bestämt sig för att Sveriges Television inte är välkomna på partiets valvaka i Skellefteå på söndagen.

Bakgrunden är den behandling som SD anser att partiledaren Jimmie Åkesson råkade ut för efter partiledardebatten i SVT under fredagskvällen.

”Det är orimligt att SVT i samband med en partiledardebatt väljer att tolka Jimmie Åkessons uttalanden på ett subjektivt – och slutledningsvis felaktigt – sätt. Detta kan påverka utfallet av valet. Detta sker under mandatperiodens viktigaste debatt, just vid valspurtens avslut. I avsaknad av en ursäkt från SVT, samt en rättelse, noterar vi en avsaknad av ambition att säkra en riktig information från vårt parti. Detta gör att distriktet SD Västerbotten inte har förtroende för SVT att rapportera från vår valvaka”, skriver SD:s ordförande i Västerbotten Petter Nilsson i ett pressmeddelande.

Norrans chefredaktör, Marcus Melinder, säger nu att Norran kommer att erbjuda SVT all rapportering som tidningen gör kring SD under valnatten.

– Självklart ställer vi upp när medier bojkottas av ett politiskt parti på detta sätt. En konflikt mellan ett parti och en medieredaktion ska inte få gå ut över väljarna i ett demokratiskt val. Samma sak såg vi under valvakan 2014 när SD bojkottade Expressen från sin valvaka. Då ställde andra medier snabbt upp med bilder, texter och annat, säger Marcus Melinder.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut