Rymdstyrelsen och det statliga rymdbolaget SSC hoppas få pengar för att skjuta upp satelliter vid rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Arkivbild.
Rymdstyrelsen och det statliga rymdbolaget SSC hoppas få pengar för att skjuta upp satelliter vid rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Sverige tävlar om satellituppskjutningar

Sverige är ett av de länder som tävlar om att bli först i Europa med att skjuta upp satelliter.

Rymdstyrelsen och statliga rymdbolaget SSC har bett regeringen om drygt 400 miljoner kronor för att bland annat bygga en uppskjutningsramp, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

När regeringen presenterar sin höstbudget nästa vecka kommer Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, att vara i Kiruna, några mil från rymdbasen Esrange. Men hon vill enligt Ekot inte säga om det innebär att det blir några pengar till en satellitsatsning.

Antalet satelliter i omlopp runt jorden väntas öka kraftigt de kommande åren för att bland annat möjliggöra utbygganden av 5G-nätet. Och förutom i Sverige finns planer på att skjuta upp satelliter i Storbritannien och Portugal. Om Sverige blir först ut skulle det ge många fördelar, säger Stefan Gustafsson, strategichef vid SSC, till Ekot.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut