Mohamed Matlab och sonen Muayad sitted med grannen Birka Estefanosse. Om mindre än två månader ska de ha flyttat ut ur huset.
Mohamed Matlab och sonen Muayad sitted med grannen Birka Estefanosse. Om mindre än två månader ska de ha flyttat ut ur huset. Foto: Christoffer Åhlund

Stor oro bland barnfamiljer i rivningshus: ”En svår situation”

Den sista december ska boende i två av Skebos lägenhetshus på Ulriksgatan i Kåge vara utflyttade då husen ska rivas. Flera barnfamiljer står fortfarande utan en ny bostad. ”Det är en svår situation”, säger Birka Estefanosse, en ensamstående mamma med tvillingar.
Skebo: ”Samma regler gäller för alla”
Familjerna om att hitta ny bostad innan nyår: ”Det är jättestressande”

Att byggnaderna ska rivas har varit klart sedan 2017, husen var uttjänta, samtidigt som Kågeskolan som ligger just intill visade intresse av att utvidga sina lokaler. Skolans planer är inte fastställda men en eventuell expansion sker i en annan riktning. Därför gick Skebo i våras ut med att de själva väljer att bygga drygt 50 lägenheter på platsen. Under hösten ska det upphandlas vilket bolag som ska riva och sedan bygga det nya bostadshusen. Rivningen väntas vara igång någon gång i början av 2020.

När rivningsbeslutet togs påbörjades evakueringen av de befintliga hyresgästerna. I samband med detta blev det tomma lägenheter samtidigt som det är bostadsbrist i Skellefteå. Bolaget skrev då så kallade rivningskontrakt med nya hyresgäster, bland annat med nyanlända, som fått besked om att de måste flytta ut.

Det är mindre än två månader kvar, och en handfull barnfamiljer har inte hittat en ny bostad. Norran har träffat två av dem, och båda säger att de inte fått någon hjälp av varken Skebo eller kommunen. Brevet från Skebo om att huset skulle rivas kom i somras.

– Läget är jättestressigt. Nu kommer vintern, att då flytta med barnen är svårt, säger Birka Estefanosse.

”Vill bo kvar”

Både hon och grannen Mohamed Matlab tycker att informationen har varit knapphändig och säger att det har florerat mycket rykten om när rivningen ska ske eller inte ske. De anser också att nyheten kom plötsligt.

Mohamed Matlab berättar att yngste sonen Muayad trivs i Kåge. Storebrodern är på förskolan.
Mohamed Matlab berättar att yngste sonen Muayad trivs i Kåge. Storebrodern är på förskolan.

– Vi fick ett brev för några månader sedan, och vi har bott här i ett år och sju månader. Jag söker men hittar ingenting, det finns bara lägenheter väldigt långt bort, säger Mohamed Matlab.

Birka Estefanosse har bott i Kåge sedan hon var gravid med sina tvillingpojkar för två år sedan.

– Jag vill bo kvar här, det är lugnt här och nära till naturen. Jag och mina barn trivs jättebra här. De går i förskola och jag jobbar heltid från måndag till fredag på äldreboendet. Men det är svårt att hitta ett boende.

Ingen hjälp

Som nyanländ har hon inte ett stort kontaktnät att få hjälp ifrån, och Migrationsverket erbjuder ingen hjälp med boende efter att någon fått uppehållstillstånd. Hon berättar att hon kollat med privata fastighetsägare och andra.

– Jag har också samlat ihop poäng hos Skebo. men inte nog för att hitta en lägenhet här i Kåge. Jag pratade med dem förra veckan, förklarade att jag är ensamstående med tvillingar, och frågade om hjälp. ”Tyvärr”, svarade de. Jag har också kollat med Riksbyggen men inte fått hjälp.

De två främre husen på bilden ska rivas i början av nästa år. De bakre huset planeras att rivas om några år.
De två främre husen på bilden ska rivas i början av nästa år. De bakre huset planeras att rivas om några år.

Har du försökt få hjälp från kommunen?

– Jag har pratat med kommunen. De sa att de inte kan hjälpa med lägenheter utan att jag måste hitta en själv, säger Birka Estefanosse.

Mohamed Matlab berättar att han endast har hittat lägenheter i ytterområden.

– Jag vill bo i Kåge eller kring Skellefteå. Men helst Kåge, mina barn trivs här.

Läs Skebos svar här:

Skebo: ”Samma regler gäller för alla”
Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut