När Norran Affärsliv besöker Lashlifts monter på Stockholmsmässan är det fullt med folk på besök som försöker boka tid för böjning och färgning av ögonfransarna. Malinda Larsson och Celina Lindgren gör detta enligt en behandling som kallas Lashlift.
– Den utförs helt utan farliga kemikalier och ger en naturlig fräsch look som håller i sex till tolv veckor, berättar Celina som tar hand om besökarna medan Malinda sköter behandlingen som de turas om med att göra.
På behandlingsbritsen ligger Eva Öhlund, lärare vid Lapplands gymnasium i Jokkmokk, som blev Årets UF-lärare i Norrbotten 2019.
– Jag var nästan först i kön för att få testa på det här. En kollega hade gjort det tidigare och hon blev jättenöjd, berättar Eva.
Ryktet har gått om Lashlift Skellefteå så alla behandlingstider är bokade.
– Det finns ett väldigt sug efter det här, konstaterar Celina.
Hon och Malinda går tredje årskursen på Anderstorpsgymnasiets ekonomiprogram och efter examen kommer de att starta ett riktigt företag.
– Vi hade tidigare en liten klinik på tio kvadratmeter på Älvsbacka men nu ska vi flytta till en lokal på 40 kvadratmeter på Läkarvägen där vi kan utföra två behandlingar samtidigt. Målet är att utveckla salongen med andra typer av behandlingar, berättar Malinda.
Verksamheten har nämligen rullat på riktigt bra och sedan starten i höstas har UF-företaget dragit in 180 000 kronor med en vinst på 118 000.
– Därför har vi lite pengar att resa för i sommar. Men det mesta kommer vi att investera i företaget, säger Celina.
De valde i juni 2018 att lägga 20 000 kronor på en endagarsutbildning i lashlift som hölls av fransstylisten Elisabeth Bexter.
– Vi var en av hennes första 80 elever. För några veckor sedan blev hon världsmästare i lashlift så vi har lärt oss från den bästa i branschen, berättar Malinda.
Hon konstaterar att lashlift tagit skönhetsmarknaden med storm.
– Det är ett mycket bra alternativ för den som inte vill eller som inte kan ha en fransförlängning. Det är jättestort i USA och i Ryssland och nu har turen kommit till Sverige. Vi är tidigt ute så det var helt rätt tid att börja med detta, säger Celina.
Under arbetet med företaget har de utvecklat sin teknik en hel del.
– Från början tog en behandling två timmar och 20 minuter och nu klarar vi det på 55 minuter, berättar Malinda.
Under studierna har de båda arbetat cirka 60 timmar i månaden på restaurangen Big Smajl i Skellefteå. Men nu har de sagt upp sig från det jobbet för att helt kunna koncentrera sig på utvecklingen av Lashlift.
– Vi har lärt oss väldigt mycket om service genom jobbet i restaurangen. Dessutom har vi haft stor nytta av de kunskaper i ekonomi som vi fått på ekonomiprogrammet. Det har underlättat att vi behärskar bokföring och att vi vet en hel del om marknadsföring, säger Celina.
Både hon och Malinda kommer från företagarfamiljer. Malindas pappa Anders driver Waren International och innan Celinas pappa Greger gick i pension hade han ett elektronikföretag.
– Vi har både sett för- och nackdelarna med att driva ett eget företag och det är fördelarna som överväger, berättar Malinda.
Under SM-tävlingarna hinner Malinda och Celina också med att gå runt och träffa andra tävlande.
– Det finns mycket att lära av de andra drivna 18-åringarna, säger Celina.
Annette Lindgren är Malinda och Celinas UF-lärare på Anderstorpsgymnasiet.
– Jag är jättestolt över dem. De har i stort sett varit självgående och haft ett enormt driv som tagit dem hit, säger hon.
På Anderstorpsgymnasiet är det i år fem program som erbjuder eleverna att starta UF-företag.
– Det växer år från år. För eleverna är det här någon som de kommer att ha stor nytta av när de lämnar skolan, avslutar Annette.