– Guldmedaljen är en bekräftelse på att vi jobbat bra. Men det är inte därför vi försökt få den högsta mjölkkvaliteten, den vill man ju ha ändå, säger Gunnar Pettersson i ett pressmeddelande.
Både Gunnar som Birgit är uppvuxna på mjölkgårdar, men att de skulle bli mjölkbönder var inte givet. De flyttade först till Umeå där Birgit jobbade inom sjukvården och Gunnar som serviceman.
– Vi bestämde oss när min morbror skulle sälja sin och min mammas föräldragård. Vi hade börjat längta hem och denna gård låg ungefär mitt emellan våra hemställen, berättar Gunnar.
Under åren har de gått från 14 kor till 36.
– Korna ska ha god omvårdnad, fint foder och de mår bra av att gå ute på sommaren. Det gäller också att vara intresserad av djuren, annars går det inte. Så det krävs intresse och engagemang, säger Gunnar.
Gunnar och Birgit berättar att alla kor har sina personligheter och sätt att utmärka sig på.
– Vissa är alltid lättare att tycka om än andra, det är precis som med människor. Några utmärker sig också för att de hänger med länge. Vi har haft två så kallade 100-tonnare, som mjölkat så mycket under sin livstid, berättar Birgit.
Att producera livsmedel känns viktigt, tycker Gunnar och Birgit Pettersson. De ser flera fördelar med svenska mjölkgårdar, som också ger arbetstillfällen både på gården och runt omkring: till mejeri, åkeri, hantverkare och till maskinbranschen. Själva produktionen sker också på ett bra sätt menar de.
– I Sverige använder vi mindre antibiotika än i de flesta länder. Vi jobbar mycket med djuromsorg och korna får beta ute. Landskapet hålls också öppet. Det uppskattas av många, inte minst i dessa trakter som är gammal jordbruksbygd. När vi började fanns här ett tiotal mjölkgårdar, nu är det bara vi kvar, säger Gunnar.
Sonen Anton har gått in i firman och håller på att ta över driften.
– Det är kul att gården får en fortsättning. Jag kommer nog att bli kvar och hjälpa till ett tag. Samtidigt blir det skönt att få mer ledigt och kanske resa lite mer, avslutar Gunnar Pettersson.
Vid årsskiftet fanns det 205 mjölkgårdar i Västerbotten.