Under december ökade konkurserna i Västerbotten med 33 procent medan de i Norrbotten minskade med 25 procent.
I Sverige minskade konkurserna med 7 procent i december. Totalt sett under 2019 har konkurserna varken ökat eller minskat jämfört med 2018.
UCs analys av konkurserna under 2019 visar att ett av fyra bolag i konkurs uppvisar tydliga indikationer på oseriöst eller bedrägligt beteende. Samtidigt som det är svårt att överleva som nystartat företag idag då var femte bolag yngre än tre år går i konkurs.
- Enligt konjunkturinstitutet minskar allmänhetens förtroende för Sveriges ekonomi. Det kan komma att påverka vår konsumtion och antalet konkurser framöver, säger Richard Damberg, ekonom på UC i ett pressmeddelande.
Inom detaljhandeln har konkurserna under 2019 ökat med 8 procent.
- Var fjärde konkurs under 2019 var ett detaljhandelsbolag. Detaljhandelns omstöpning och digitaliseringens frammarsch påverkar främst bolag i mellansegmentet. Bolag med lågprisstrategi som Rusta och Gekås klarar sig bra. Det gör också bolag i premium- och lyxsegmenten. De som har störst problem är de i mellansegmenten, som exempelvis Twilfit, berättar Richard Damberg.
Även inom byggbranschen och hotell- och restaurangbranschen ökar konkurserna, totalt med 2 respektive 6 procent.
- Restaurangbranschen mattades av under året efter flera år av tillväxt. Under 2019 förlorade 700 personer sina jobb i de konkursade restaurangbolagen. 2020 beräknas att 3 procent av alla företag i hotell- och restaurangbranschen kommer att hamna på obestånd, avslutar Richard Damberg.