På måndagsmorgonen öppnade konferensen Future Mine and Mineral i Stockholm.
EU-veteranen Gwen Cozigou, bland annat expert på industriell förändring, var konferensens förste talare och det anslag han gav lyfte även upp frågorna som finns på agendan senare under de två dagarna.
– Vi har nya utmaningar framför oss på råvarusidan då vi går mot ett alltmer cirkulärt samhälle, sa han.
Batterier i Europa
En sådan sak är till exempeltillväxten av nya lagringssätt i form av batterier. EU:s bedömning är att behovet av litium och kobolt kommer att vara 25 gånger större 2040 än det var 2015.
Cozigou sa också att det måste byggas kapacitet för batterisidan i Europa. I början av 2018 låg över 90 procent av all produktion av litiumjonceller i Asien, varav merparten i Kina.
Mer metall
Även Bolidens vd Mikael Staffas pratade om att samhället kommer att bli mer elektrifierat för att beroendet av fossila bränslen ska minska.
Han pekade till exempel på att det kräver tio till tolv gånger mer koppar för att framställa en kilowattimme energi i ett vindkraftverk, jämfört med att ta fram samma energi ur kol. Det visar att behovet av basmetallerna kommer att finnas även i framtiden.
Samtidigt så kan det i dag ta tio år att få starta en gruva, vilket är på tok för länge, enligt Staffas.
– Vi vill ha förutsägbara villkor för att kunna fortsätta att investera 500 miljoner kronor varje år på prospektering.
Koboltbrist
På samma sätt kommer det att gå åt mycket mer metall i form av koppar, nickel, zink, kobolt och bly vid framställningen av elbilar jämfört med dagens bensinfordon. Kopparmängden ökar 3,5 gånger och nickmängden hela 14 gånger, enligt Staffas.
Och specifikt för kobolt är världsproduktionen i dag 100 000 ton per år, varav 70 procent framställs i Kongo.
Rekordinvesteringar
– Det täcker ungefär behovet hos batteriindustrin 2025, sa Staffas, som betonade att om man vill att en omställning ska ske mot fossilfritt så måste alla förstå att det inte kan vänta, oavsett om man är en myndighet eller ett företaget. Det måste ske i dag – om det ska hända.
Staffas sa det samma dag som intresseorganisationen Power Circle gick ut med en långtidsprognos och berättade att elbilar och laddhybrider kommer att dominera marknaden 2026. Bara några år senare ska elbilarna helt ha tagit över.
Han pekade också på att Boliden nu satsar rejält för att öka effektiviteten i anläggningarna.
– Bara investeringarna inom Boliden i år kommer att bli åtta miljarder kronor, vilket är rekord.