Flygbolaget SAS kontrollerar bolagets plan av modell Boeing 737 NG-fly för sprickbildningar. Planet på bilden är en Boeing 737-883 som lyfter från Oslos flygplats, Gardermoen. Arkivbild.
Flygbolaget SAS kontrollerar bolagets plan av modell Boeing 737 NG-fly för sprickbildningar. Planet på bilden är en Boeing 737-883 som lyfter från Oslos flygplats, Gardermoen. Arkivbild. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix/TT

Sprickor upptäckta i två SAS-flygplan

Flygbolaget SAS har upptäckt sprickbildningar i två av flygflottans 31 plan av modell Boeing 737 NG-fly. De två flygplanen har tagits ur drift, enligt SAS presschef Troels Karlskov.

Undersökningen av sprickbildningar har krävts av den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA för en vecka sedan. Anledningen var att den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing upptäckte sprickor i plan vid undersökningar i september.

SAS säger att ett av de två planen snart ändå skulle tas ur bruk.

Den amerikanska luftfartsmyndigheten vill att sammanlagt 165 flygplan av den aktuella modellen ska granskas. Problemet med sprickbildningen finns främst vid den del som fäster vingen med flygkroppen, på engelskt flygspråk kallat pickle fork – pickelgaffel.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut