Mikael Abrahamsson, Malå kommun, Mikael Nolborg, Guideline Geo, och Kaj Lax, SGU, tog det första symboliska spadtaget.
Mikael Abrahamsson, Malå kommun, Mikael Nolborg, Guideline Geo, och Kaj Lax, SGU, tog det första symboliska spadtaget. Foto: Lennart Enkvist

Spaden i backen för jätteutbyggnad i Malå

Nu har det första spadtaget tagits för utbyggnaden av borrkärnearkivet i Malå. ”Det betyder väldigt mycket, inte bara för SGU utan även för Malå och för Sverige”, säger Erika Ingvald, SGU.

SGU:s nationella borrkärnearkiv i Malå innehåller drygt tre miljoner meter borrkärnor och är därmed störst i sitt slag i Europa. Arkivet lockar varje år många besökare från olika delar av världen, framförallt prospekteringsföretag.

”Malå är ett nationellt centrum”, säger Erika Ingvald, enhetschef Mineralinformation och gruvnäring vid SGU.
”Malå är ett nationellt centrum”, säger Erika Ingvald, enhetschef Mineralinformation och gruvnäring vid SGU. Foto: Lennart Enkvist

Nu är dock borrkärnearkivet knökfullt, vilket tidigare skapat oro i Malå för vad som ska hända med verksamheten.

Bråttom börja bygga ut borrkärnearkivet
Slog ett slag för statliga jobb i inlandet

Men i november gav regeringen grönt ljus för en utbyggnad och på torsdagen sattes spaden i backen.

4 000 kvadratmeter

Utbyggnaden innebär att borrkärnearkivet utökas från 6 000 till 10 000 kvadratmeter och om allt går enligt planerna ska det vara klart den 1 december.

Erika Ingvald, enhetschef Mineralinformation och gruvnäring, säger att utbyggnaden är ett led i SGU:s satsning för att utveckla verksamheten i Malå.

Det vi gör här är att bygga kunskap.

Samtidigt som det gör det lättare för prospekteringsbolagen att hyra in sig här kommer de även att donera borrkärnor till arkivet.

– Bolagen hjälper oss att bygga på skattkistan. Det vi gör här är att bygga kunskap, säger hon.

Fastighetsägaren Guideline Geo ser också stora fördelar med utbyggnaden. Ett nytt tioårigt hyresavtal ger stabilitet, dessutom tillverkar företaget instrument som används vid vid prospektering.

Starka band

Mikael Nolborg, vd för Guideline Geo, betonar även de starka band som historiskt sett har funnits mellan företaget och SGU i Malå.

– Vi är väldigt glada att få vara med i den här satsningen som fastighetsägare, säger han.

För kommunalrådet Mikael Abrahamsson (S) väcker utbyggnaden framtidstro. Med ett så långt hyresavtal blir det nu svårt för statsmakterna att dra ned på verksamheten i Malå, resonerar han:

– Nu ska vi försöka samla alla i närområdet till ett kluster där man delar erfarenheter och har nytta av varandra.

Nya tjänster

Men än har inte alla pusselbitar fallit på plats. Förslaget att utveckla SGU i Malå innehåller även ett önskemål om nio nya tjänster till orten.

Där har regeringen ännu inte lämnat något besked.

– Vi har lämnat en önskelista och gjort vad vi kan men vi vet ingenting. Jag kan tänka mig att det syns i budgetpropositionen som kommer till hösten, säger Erika Ingvald.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut