Cronimet Norr etablerade sig i Skellefteå och Umeå under 2013 och driver Cronimet Skellefteå AB. Då var bolaget sedan nästan tio år igång i Luleå, Piteå och Kalix. I efterhand medger företaget att det var lyckat att hamna direkt i anslutning till Degermyran, samt det kluster av återvinningsföretag som finns på platsen.
– Tanken var att vi skulle etablera oss på en annan tomt en bit bort. Läget som vi har nu är otroligt bra, säger Ronny Löfstedt, delägare i Cronimet Skellefteå.
”Stenhård konkurrens”
Vd Ola Mannberg återvände till metallbranschen 2012 efter att ha varit näringslivschef i Skellefteå kommun under några år.
– Degermyran har ca 100 000 besökare varje år så, isst, det finns synergier för oss – och det är enkelt att svänga in här, säger Mannberg.
Skellefteå är starkt på metallåtervinning. Här finns bland annat jättarna Kuusakoski , Stena och Ragn-Sells.
–Konkurrensen är stenhård i den här branschen, säger Mannberg.
– Problemet är också att det då också inte finns så många att rekrytera från branschen, fortsätter Löfstedt.
Mun till mun-metoden
Mannberg och Löfstedt konstaterar att för dem är nyckeln till framgång lokaliseringsplatsen och personalens kompetens.
– Vi har kunnat rekrytera duktiga ungdomar, säger Löfstedt.
– Vi har många privatpersoner som passerar här. Det har spritt sig mycket mun till mun och har de en gång hittat hit så kommer de ofta åter, säger Löfstedt.
Smått till stort
Cronimet har tagit emot stort och smått.
– Vi tar emot hela spektrat av material och kunder på anläggningen tippen, från riktigt små saker till riktigt stora affärer och projekt, berättar Mannberg.
Även skrotbranschen påverkas av utvecklingen. Produkter utvecklas och det som en gång bara vara metallbaserat kan i dag delvis bestå av kompositmaterial.
– Materialen håller på att bli mer komplexa. Vi ser det som en styrka att finnas med andra företag i samma bransch här då vi ibland kan hjälpas åt, säger Mannberg som betonar att noggrannhet är a och o.
– Vi gör alltid efterkalkyler. Vi gör inte alltid bra affärer, men vi har alltid koll på hur det har gått, konstaterar Mannberg.