Socialdemokraterna behåller makten i Norsjö

Notera att denna artikel är från förra året.
Magnus Eriksson, Mikael Lindfors och de andra i S kan glädjas åt fyra år till vid makten. Men partiet backade och måste nu söka stöd hos V.
Magnus Eriksson, Mikael Lindfors och de andra i S kan glädjas åt fyra år till vid makten. Men partiet backade och måste nu söka stöd hos V. Foto: Lennart Enkvist
Socialdemokraterna i Norsjö förlorade den egna majoriteten men behåller makten med stöd av vapendragarna i Vänsterpartiet. ”Vi är ofantligt nöjda”, säger kommunalrådet Mikael Lindfors (S).

På morgonen efter valnatten körde Mikael Lindfors och partikollegan Magnus Eriksson runt i samhället för att plocka ned valskyltar.

Nu har väljarna sagt sitt, en kort men intensiv valrörelse ska städas bort och snart är det vardag igen för de lokala S-topparna och alla andra kommunpolitiker runt om i landet.

Håkan Jansson och Kristdemokraterna gjorde ett succéval. Men det räckte inte till maktskifte i Norsjö.
Håkan Jansson och Kristdemokraterna gjorde ett succéval. Men det räckte inte till maktskifte i Norsjö. Foto: Evelina Eriksson

För Socialdemokraterna i Norsjö innebär valresultatet att partiet backar från 17 till 14 mandat. Men med 45 procent av rösterna och ett nära samarbete med Vänsterpartiet tyder allt på att Mikael Lindfors kommer att fortsätta som kommunalråd.

Tänkte om

– Det finns en kraftfull vänstermajoritet, säger han.

Även i år drog rösträknandet ut på tiden i Norsjö. Många förtidsröster, en strid ström av röstande hela dagen och omräkning var orsakerna.
Även i år drog rösträknandet ut på tiden i Norsjö. Många förtidsröster, en strid ström av röstande hela dagen och omräkning var orsakerna. Foto: Evelina Eriksson

Han berättar att han inte kände sig riktigt nöjd när resultaten kom sent på valkvällen. Men det ändrades i takt med att han analyserade siffrorna.

– Vi har bara tappat 181 röster och får lika många mandat som allianspartierna tillsammans. Vi är också näst bäst i länet, det är bara i Robertsfors som Socialdemokraterna har gått bättre, säger Mikael Lindfors.

Jag känner mig otroligt ödmjuk och tacksam över att så många har röstat på oss. Samtidigt är det en liten lätt besvikelse att det nu blir tufft att genomföra våra drömmar och visioner.

Nu väntar samtal med i första hand Vänsterpartiet. Med tanke på hur partierna har samarbetat kring nästa års budget och den stora lärarsatsningen lär de knappast ha några större problem att komma överens.

Samarbete

Hans Klingstedt (V) konstaterar att bollen nu ligger hos Socialdemokraterna, som är det största partiet.

– Vi får se vad som händer i veckan. Men vi känner oss inte alldeles obekväma med ett kommande samarbete, säger han.

Vänsterpartiet i Norsjö tappade ett mandat, precis som Centerpartiet. Liberalerna ökade med ett mandat, medan SD fortsätter att ha en tom stol i fullmäktigeförsamlingen.

Den stora vinnaren i Norsjö blev annars Kristdemokraterna. Partiet fick hela 26 procent av rösterna, vilket är mer än en fördubbling jämfört med förra valet.

Gick starkt framåt

Det innebär också att partiet ökar från fyra till åtta mandat i kommunfullmäktige.

Trots valframgången var det på måndagsmorgonen blandade känslor hos Håkan Jansson, högprofilerat förstanamn på KD-listan i Norsjö:

– Jag känner mig otroligt ödmjuk och tacksam över att så många har röstat på oss. Samtidigt är det en liten lätt besvikelse att det nu blir tufft att genomföra våra drömmar och visioner om en förändring, framförallt i vår hjärtefråga om matserveringen och hur vi bemöter våra äldre.

För Håkan Jansson och hans partikamrater är det nu bara att vänta och se vilket utslag valresultatet kommer att ge i praktiken.

Delade meningar

– Vi får se vilka uppdrag vi får och om S och V fortsätter med sin maktfullkomlighet och tar hand om både ordförande- och vice ordförandeplatserna i fortsättningen, säger han.

Mikael Lindfors tycker å sin sida att det är konstigt att KD skördar sådana framgångar med tanke på hur det har sett ut i valrörelsen:

– Man har lyckats göra en valfråga av något som var en oerhört liten fråga. Den strategin har lyckats till hundra procent.

Fortsättning lär alltså följa – trots att alla röster knappt har räknats kan man nästan tro att 2022 års valrörelse redan har börjat...

  1. Många nya namn i Malås nämnder

  2. Klart med delat styre i Malå

  3. Vänsterpartiet påverkar statistiken

  4. Historiskt – Skellefteborna röstade fram kvinnorna

  5. Valmyndigheten råkade förkorta mandatperioden

  6. Ska ta fram gemensam budget

  7. Oppositionen kritisk till fördelning av poster

  8. Två ordförandeposter till Vänsterpartiet

  9. Rött samarbete i Norsjö de kommande fyra åren

  10. Otrohet och nya värderingar missgynnar S i norr

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
Socialdemokraterna behåller makten i Norsjö