Varning för höstrusk! Väderprognosen för de närmaste dagarna innehåller både regn och vind. Arkivbild.
Varning för höstrusk! Väderprognosen för de närmaste dagarna innehåller både regn och vind. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson / TT

Västsvenskt oväder stoppar trafiken

Regn och kraftiga vindar slår hårt mot stora delar av Västra Götaland. På flera håll har tågtrafiken ställts in och även färjor påverkas.

Först härjade ovädret i Norge där jordskred och fallna träd hindrade trafikanter och många hushåll blev strömlösa. Nu är det den svenska västkustens tur. SMHI har utfärdat en klass 1-varning som gäller för stora delar av Västergötland. I vindbyarna kan vindstyrkan nå över 21 meter per sekund.

-Det innebär att grenar kan knäckas och lättare fordon kan påverkas av vinden, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimer till TT.

Och vindarna har redan skapat problem i trafiken. Inga tåg går sedan tidigt på söndagsmorgonen mellan Strömstad och Uddevalla – bussar ersätter. Även sträckorna Varberg–Borås och Vargön–Grästorp har påverkats av ovädret. Rederiet Stena Line har ställt in två avgångar mellan Göteborg och Fredrikshamn.

Första höststormen

I vägnätet är det framför allt broarna som är utsatta. Uddevallabron är avstängd för tung trafik medan trafikanter som åker över Svinesundsbron varnas för hårda vindar.

En liknande vindvarning är utfärdad för norra Lapplandsfjällen där det även väntas komma en del nederbörd, delvis som snö.

Även i Stockholmsområdet blåser det mycket på sina håll. I Jakobsberg rasade en byggnadsställning på grund av den kraftiga vinden. En person skadades, men det är oklart hur allvarligt.

-Det är en ganska stor byggnadsställning vid ett trevåningshus med fem trappuppgångar, säger Mathias Häglund, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

I södra Stockholm fick en man i 20-årsåldern ett träd i huvudet och fördes till sjukhus. Han fick dock inga allvarliga skador enligt Expressen.

"Hösten på gång"

Ovädret är årets första höststorm och den närmaste veckan väntas vädret bli alltmera höstlikt. Även om solen tittar fram i söder och temperaturen dagtid kan kan bli 15–16 grader, så får värmestrålarna sällskap av vind och på sina håll även regn.

I norr väntar i stället mera moln och regnigt väder. I stora delar av Norrland har den meteorologiska hösten redan slagit till med dygnsmedeltemperaturer på under 5 grader i lika många dagar i följd.

Men inom de närmaste två veckorna kommer hösttemperaturerna krypa allt längre söderut och omfatta även Svealand och stora delar av Götaland.

-Man kan absolut säga att hösten är på gång, säger Henrik Reimer vid SMHI.

Julius Bengtsson/TT

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut