– Att förlita sig på oskrivna regler och sunt förnuft kan ofta skapa osäkerhet och en fri tolkning av vad det är som gäller. Med tydliga riktlinjer blir arbetet istället mer flexibelt och skapar en stabilitet för hela organisationen, säger Mikael Lundgren.
Namnet på modellen har han tagit från sin hemby Västra Skråmträsk där han också har sin saloon i en ombyggd loge.
– Skråmträsk är en by som kännetecknas av en naturlig hjälpsamhet och omtanke som jag är stolt av att vara en del av. En stolthet jag nu hjälper till att skapa på arbetsplatser i norra Sverige. Jag skulle också ha kunnat kallat den för landsbygdsmodellen eftersom det fungerar så i de flesta byarna häruppe, berättar han.
Mikael Lundgren kommer ursprungligen från Hudiksvall där han var aktiv fotbollsspelare och ledare i Hudiksvalls IF och Hudiksvalls ABK. År 2000 flyttade han till Skellefteå och började som brandman inom Räddningstjänsten.
– Där har jag arbetat och utbildat i krissituationer. Nu kan jag använda min erfarenhet till att utveckla arbetsplatser där trivsel skapar resultat. Min grundinställning som instruktör har alltid varit att alla ska med, för det blir en fantastisk resa när individen går från att vara osäker och utesluten till trygg och delaktig.
Han är van att möta människor under den värsta dagen i deras liv.
– Ett arbete som ställer höga krav på ett empatiskt och professionellt bemötande. Ett arbete jag och mina kollegor aldrig hade klarat av om vi inte utvecklat metoder för att ge varandra stöd. Och det som fungerar i kris kan faktiskt skapa underverk i vardagen, säger Mikael Lundgren.
Med Skråmträskmodellen får företagen dokumenterade spelregler som hela organisationen förstår och känner sig delaktiga i att ha arbetat fram.
– Spelreglerna är även ett enkelt sätt att följa upp och utveckla trivseln på arbetsplatsen allt eftersom organisationen och omvärlden förändras.
Han betonar att ju mer vi lyfter varandra desto bättre presterar vi.
– Med ett målmedvetet och långsiktigt arbete kan man hjälpas åt att skapa betydelsefulla relationer som i sin tur ger bättre resultat.
Spelreglerna rör exempelvis hur man behandlar och ger varandra feedback och hur man hanterar situationer när någon inte agerar efter vad man gemensamt kommit fram till.
Mikael Lundgren har förutom sina ledarutbildningar inom Räddningstjänsten även gått ett flertal liknande utbildningar inom idrottens värld.
– Dessutom har jag under många år lett danskurser runt om i Sverige. Att dansa kräver mycket lyhördhet både från den som leder och den som följer, konstaterar Mikael.
Han har också tillsammans med affärskonsulten Mari Höglund i Örnsköldsvik utvecklat utbildningen Tändvätska som är en blandning av Skråmträskmodellen och BANK-metoden som hon använder.
Förutom arbetet som konsult och brandman driver Mikael Lundgren sedan 2016 Skråmträsk Saloon där han arrangerar event av olika slag. På meritlistan finns även Skråmträsk countryfestival.
– Skråmträsk Saloon har fungerar mycket bra och nu när jag tänkte satsa hårt på Skråmträskmodellen hade jag planerat att ta tjänstledigt för att kunna jobba heltid som egenföretagare. Men nu valde jag att fortsätta hos Räddningstjänsten tills coronakrisen är över och liksom tidigare driva företaget vid sidan om, avslutar Mikael Lundgren.