Allt började med att Zakarias Pante, bördig från Skråmträsk, köpte föräldrahemmet för åtta år sedan efter att hans mamma drabbats av sjukdom och inte längre kunde bo kvar. När hon ett par år senare gick bort ansåg han att Västerbottensgården blev för stor för sin pappa att bo i.
– Jag tyckte att gården blev för stor för pappa. Så vi hittade en lösning där ett yngre par med barn fick hyra gården, då de ville flytta till Skråmträsk, säger Zakarias.
Till följd av detta ville även hyresgästens bror flytta till Skråmträsk, vilket möjliggjordes när Zakarias köpte huset intill Västerbottensgården, som annars riskerade att bli ett fritidshus.
"Bygden behöver folk"
År 2012 köpte han en jordbruksfastighet i byn där ett av skiftena låg direkt intill mark som hans föräldrar drivit jordgubbsodling på, vilket möjliggjorde en fin tomt att bygga på.
– Det har sedan jag varit liten funnits planer på att bygga något här. Då jag köpte marken intill öppnades nya möjligheter för att bygga en åretruntbostad. Jag vill att folk flyttar hit, bygden behöver människor som bor här, säger Zakarias.
Han lät avstycka tomten som såldes till ett par och ett Jörnträhus planerades att resas. Men mannen drabbades av svår sjukdom och tomten köptes tillbaka av Zakarias som han lovat dem om något oväntat skulle inträffa.
– Eftersom huset redan var planerat och stommen var byggd så fortsatte vi på det spåret. Våren 2019 stod huset klart och pappa och hans nuvarande sambo har nu flyttat in.
Fler till skola och förskola
År 2012 köpte han ett före detta lantbruk som byggdes om till en hästgård. Ladugården helrenoverades och blev till ett stall. Bostadshuset renoverades senare och nu bor där en barnfamilj.
– Utöver det så har jag sedan 2012 köpt tre hus i bygden som antingen varit fritidshus eller bebotts av personer som varit över 70 år, som sedan renoverats och sålts till barnfamiljer. Det har medfört ytterligare fem barn till förskola och skola i Skråmträsk, säger Zakarias.
Tidigare i år köpte han även en villa i Brönstjärn med nybyggd mjölkladugård.
– Jag köpte det för att inte riskera att ingen bonde skulle flytta dit. Nu bor en kille där som har 150 tjurar och ett lantbruk i närheten sedan tidigare. Tanken är att han ska starta drift även på detta ställe.
Stort förtroende
Föryngringen i bygden och därmed en landsbygd som lever vidare har alltid varit viktig för Zakarias. Men han vill också se till de lokala företagarnas fördel.
– Jag vill jobba med hantverkare som jag känner till och som jag har ett stort förtroende för. De flesta som arbetat med husprojekten kommer från bygden. Fem av hantverkarna som byggt Jörnträhuset har jag förövrigt gått i samma klass som. Jag tror att det medför att de får lite mer hjärta i projekten som de själva är med och bygger.