Emelie Eriksson och Ulrika Enmark.
Emelie Eriksson och Ulrika Enmark. Foto: Pressbild

Lärare och rektor, båda nominerade

Läraren Emelie Eriksson på Norrhammarskolan i Skellefteå och rektorn Ulrika Enmark på Furuskolan i Jörn har nominerats till varsitt pris.

För Emelie Erikssons del gäller det svenska eTwinning-priset, döpt efter EU-projektet med samma namn. Priset delas ut till lärare som har utmärkt sig inom ett internationellt projekt, med fokus på elevsamarbete över landsgränser.

Eleverna på Norrhammarskolan har fått samarbeta med elever i belgiska Flandern.

– eTwinning är fantastiskt. Barnen är vår framtid och att kunna ge dem möjlighet att genom kontakt med skolor runt om i Europa, förstå vår omvärld, våra olikheter, men även samhörighet, att vi bara är en del av världen. Det är så värdefullt, säger Emelie Eriksson i ett pressmeddelande.

Eleverna bland annat fått koda ett självporträtt, som de andra eleverna sedan har fått avkoda. De har även fått öva kodning av skrivna berättelser.

Emelie Eriksson är en av fem finalister som kan få priset.

– Extra roligt var det när vi hade besök under en vecka av läraren från den belgiska skolan.

”Mycket stolt och glad”

Rektorn Ulrika Enmark är en av 14 nominerade till Trevor Dolan-priset, döpt efter den uppskattade skolforskaren som avled 2013.

I pressmeddelandet framgår det att priset tilldelas personer som ”verkar i hans anda, utmanar invanda föreställningar och står upp för varje enskild elevs rätt till lärande”.

– Det känns som en viktig bekräftelse på Furuskolans målmedvetna arbete för alla elevers rätt till en likvärdig utbildning, säger Ulrika Enmark, rektor på Furuskolan i Jörn. Och jag är mycket stolt och glad över nomineringen, säger Ulrika Normark.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut