Bildmontage. Arkivbilder
Bildmontage. Arkivbilder

Klart: Det orsakade matförgiftningen på Baldergymnasiet

Den 5 september insjuknade cirka 280 personer efter att ha ätit i skolrestaurangen på Baldergymnasiet. Nu har kommunen fått svar på vad som orsakade matförgiftningen.

Provsvar, som skickades till Storbritannien, visar att bönor i köttfärsgrytan innehöll lektin. Lektiner är en grupp proteiner som finns i alla torkade baljväxter, men i köttfärsgrytan fanns förhöjda halter eftersom bönorna inte var tillräckligt tillagade.

Enligt kommunen så överensstämmer symtomen, inkubations- och sjukdomstid med lektinförgiftning.

– Det är skönt att få veta vad som ligger bakom, för det är vanligt att inte få veta orsaken, säger Sandra Wallström, livsmedelsinspektör vid Skellefteå kommun, till Norran.

Fallet i Skellefteå är också unikt i Sverige.

– Det finns två tidigare fall i Sverige där man har misstänkt lektin, men det har inte kunnat visas i någon provtagning, men i de fallen har det nog aldrig blivit någon provtagning.

Hon säger att livsmedelsinspektörer intervjuade 85 av de 280 insjuknade.

– Det var väldigt många som berättade att det var hårda bitar i färsen, att bönorna var hårda, och det var ju en indikation på att de inte var tillagade ordentligt.

De kunde därefter gå vidare och fokusera på att få proverna undersökta för lektin. Men det blev ett detektivarbete att hitta ett labb.

– Vi hittade till slut ett i Storbritannien. Det finns inga labb i Sverige som testar för lektin.

Provsvaren visade på förhöjda halter.

– Någonstans i tillagningen har det blivit fel. Men vi följer upp det här och vet att de numera kontrollerar bönorna. Bönor är ett bra livsmedel, men det gäller att ha rätt kunskap och hantering.

Lektin

Lektiner är en grupp av proteiner som finns i alla torkade och färska baljväxter som bönor, linser och ärtor. Hur mycket lektiner det finns i de olika typerna av baljväxter varierar.

Att äta obearbetade och färska, till exempel otillräckligt kokade, baljväxter kan orsaka illamående, kräkningar, diarré och magsmärtor cirka 1-7 timmar efter du ätit dem.

Lektiner förstörs och blir ofarliga vid tillräcklig blötläggning och efterföljande kokning.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut