Den guidade turen är en del av ett projekt, Chatt, där lärare från olika länder i Europa utbyter erfarenheter med varandra och lär sig om varandras kulturer.
– Vi pratar om hur eleverna lär sig bäst, hur man gör för att det ska bli så motiverande för dem som möjligt. Det handlar om att vara mer som en coach och lära sig att ställa de rätta frågorna så att eleverna kan tänka för sig själva och ta ett eget ansvar. Samtidigt så får eleverna som följer med hit möjlighet att praktisera på en förskola och besöka ett äldreboende, säger läraren Camilla Hunesjö.
För att visa Skellefteå från sin rätta sida gav hon och fyra elever från barn- och fritidsprogrammet besökarna en guidad tur från Lejonströmsbron, via Landskyrkan och Bonnstan, fram till Nordanå. Dagen till ära snöade det också ymnigt.
– Det är kul att få visa det riktiga Skelleftevädret, säger 18-åriga Jacob Vikström.
Tack vare ett Leonardo da Vinci-projekt som barn- och fritidsprogrammet har med ett flertal europeiska länder och de kontakter de har via Chatt-projektet, ska han få möjlighet att göra praktik på ett badhus i Tyskland. Det är något som är nytt för barn- och fritidprogrammet det här läsåret.
– Det ska bli spännande och det känns som en bra erfarenhet inför framtiden, säger han.
Camilla Hunesjö säger att internationellt arbete är jätteviktigt för eleverna.
– I dag så måste du vara beredd att tänka stort och se Europa som ditt arbetsfält. Det är det vi förbereder eleverna för.
Catherine Evans är lärare från Wales och har aldrig besökt Sverige tidigare.
– Jag tycker att staden är intressant. Det är vackert och människor är så vänliga här. Det är så tyst och fridfullt också. Vi tycker att det är intressant att ni kör när det är snö på vägarna. Hemma så skulle vägarna ha stängts av, säger hon.
Hon berättar att det är stora skillnader på skolan i Skellefteå och skolan i Wales. Lärarna är intresserade av att lära sig om förhållandet mellan elevernas tillgång till plats och material och deras inlärning.
– Det finns små rum där eleverna kan jobba i grupper, det har inte vi. Det finns mer plats för eleverna på skolan, de har ett skåp där de kan rymma den laptop de får, och lärarna har större personalrum än vad vi har. När vi åt i matsalen var det så tyst. Hemma hade det varit riktigt högljutt.
Det är vackert och människor är så vänliga här.