Syftet är att få eleverna att äta mer vegetarisk mat och minska på köttkonsumtionen. Caisa Häman och Amadeus Lindberg sitter i elevrådet och skolrådet och tycker att det är en bra lösning. Skolrådet har fått vara med och ta fram konceptet.
– Det är bra, för om jag inte tycker om maten så äter jag det vegetariska. Om det hade liknat det jag inte tycker om, hade jag inte velat äta det heller, säger Amadeus.
Caisa Häman är inne på samma spår.
– Jag tror att det är fler som testar den vegetariska maten nu. Om jag inte tycker om den vanliga maten kan jag testa den vegetariska.
Hon tycker att skolmaten har blivit bättre den senaste tiden.
– Det är bättre sallader nu. Förr fick man mest bara morötter och någon salladsröra med allt möjligt i, nu kan man göra sin egen. I grytor får vi mer riktiga köttbitar, tidigare var det små köttkuber som knappt syntes.
Amadeus har för det mesta tyckt om skolmaten.
– Den är god och bra och jag brukar bli mätt. När jag var yngre tyckte jag att det var dåligt ibland, men då var jag mer kräsen också. Efter att det sändes ett program om kockar som inspekterade skolmaten, så tycker jag att det blev bättre, säger han.
Han brukar inte äta särskilt mycket vegetarisk mat.
– Vi har knappt haft sallad när jag växte upp, vi åt mest kött och kolhydrater. Men nu har jag börjat äta mer sallad för att få bättre hälsa och för miljöns skull, för nog känns det ganska viktigt. Men jag äter nog vegetarisk mat en eller två gånger i månaden.
Caisas mamma är delvis vegetarian, så hon har alltid haft sallad till maten.
– Det kan bli någon vegetarisk middag för mig i veckan.
Det vegetariska alternativet på Anderstorpsskolan har ersatt fil och flingor.
– Det är många som säger att de vill ha tillbaka fil, men det är minst lika många som tycker att det är bra att det är ersatt med riktig mat, säger Amadeus Lindberg.
Caisa Häman säger att hon brukade äta fil till lunch ibland.
– Men jag blev aldrig långsiktigt mätt på det.
Om jag inte tycker om maten så äter jag det vegetariska.