Skolan har även haft problem med skadegörelse och nedskräpning under en tid. Därför genomfördes för ett par veckor sedan en så kallad trygghetsvandring där bland annat polis, fältarbetare, personer från fastighetskontoret, tekniska kontoret, skolråd och elevrådet fanns med.
– Polisen blev förskräckt när vi kollade in parkeringen vid skolan och det var bilar, barn och cyklister i en salig blandning. Det är jättetrångt vid hämtning och lämning, säger Sofia Isaksson, rektor.
Föräldern och ordförande i Föräldraföreningen Sunnanåskolan Maria Asserud tillägger:
– Det är ju egentligen inte ultimat uppbyggt kring skolan. Man kan inte köra vid skolan utan att vara där eleverna är.
Hoppas på fler
Vid skolan sänktes hastigheten för omkring tre veckor sedan till 30 kilometer i timmen. Efter trygghetsvandringen gjorde polisen hastighetskontroller vid skolan två dagar i rad.
– Det är jättebra att de informerar bilisterna. Jag hoppas att det blir fler kontroller, säger Sofia Isaksson.
Skyltning
Hon säger att hon har pratat med tekniska kontoret om att se över annan skyltning kring skolan.
– Jag önskar att vi ska få skyltning som tydligare visar att det är en skolgård. Det finns många goda tankar om hur det ska bli bättre i samband med ombyggnationen som ska ske också, men vi måste ju säkerställa att det är bra fram tills dess också. Vi får informera varandra och försöka uppmana föräldrarna att undvika att lämna barnen på parkeringen, när det är möjligt, säger hon.
Skolan har också brottats med skadegörelse och nedskräpning under en tid. Enligt föräldrarna har det pågått länge, men har intensifierats det senaste halvåret.
– Vi ser ungdomar och unga vuxna som är här på kvällstid. Skolgården är en undanskymd plats och vi möts ofta av festrester, klotter och skadegörelse när vi kommer till skolan på morgonen. Vi ser gärna att polis, vaktbolag och andra vuxna kommer förbi på innergården på kvällstid. Man blir ju orolig för dem som gör det också, att de ska fara illa, säger Sofia Isaksson.