En femteklass från Sörböleskolan var på plats på Teknobalder för att pröva på kemi. Trots att de fått testa på det tidigare så var det en ny entusiasm inför dagen från samtliga elever.
– Det är kul att göra något annorlunda, säger Johanna Nordén.
– Jag har testat hemma med en kemilåda, säger Linda Niska.
Lena Granberg demonstrerade övningarna och visade även upp experiment som fick barnen att häpna.
– Vi vill att de ska stimuleras av kemi, fysik och naturvetenskap i en tidig ålder. Sverige behöver naturvetare och det är därför vi har de här dagarna, säger Lena Granberg.
Läraren Åsa Lindström Öberg säger dock att barnen har testat på kemi tidigare, de får nämligen börja med ämnet redan i årskurs fyra.
– Vi brukar låna in NTA-lådor från naturvetenskapen. De har tidigare fått pröva flytförmågorna på olika objekt, de har även testat att se vilka ämnen som löses upp i vatten och testat lite andra saker i kemins värld, säger hon.
Under kemins dag skulle barnen alltså pröva på att göra kristaller. Sammanlagt var det 110 000 skolbarn som genomförde samma kemiexperiment och i Västerbotten deltog 43 skolor. En av dessa var alltså Sörböleskolan.
De skulle för att få ihop kristallerna bland annat blanda vatten, karbamid, diskmedel för att kunna göra kristallerna. Direkt de hade blandad klart var det bara att vänta.
– Nu börjar det hända saker, utbröt Anton Berglund när konsistensen förändrades.
Hans gruppkompisar, Emil Andersson, Axel Rilfors och Richard Mannberg var också rejält intresserade.
– Det här är det näst bästa ämnet tycker jag, säger Richard Mannberg.
– Ja, det är bara idrott som är lika kul som det här, säger Axel Rilfors.
Kemins dag hölls på totalt 1200 skolor i hela Sverige för att locka barn till naturvetenskapen i en tidig ålder – något som verkar ha fungerat.
– Det är riktigt kul och spännande tycker jag, säger Moa Marklund.