Skolstart: lärare på alla tjänster i Norsjö

Inför skolstarten är alla lärartjänster tillsatta i Norsjö – mycket tack vare att personal som blivit övertalig på gymnasiet fått ta klivet över till grundskolan.

I klassrummet. Skolledningarna har bråda dagar inför skolstarten, inte minst med att se till att det finns lärare. Foto: ERIK G SVENSSON.

I klassrummet. Skolledningarna har bråda dagar inför skolstarten, inte minst med att se till att det finns lärare. Foto: ERIK G SVENSSON.

Foto: Foto: Lennart Enkvist

Skola och utbildning2015-08-18 08:00

I juni berättade Norran att flera lärare inom grundskolan i Norsjö sagt upp sig under våren. Därmed skulle det kunna vara bäddat för lärarbrist när skolorna startar igen på torsdag.

Men så har det inte blivit, berättar utbildningschef Therese Berg. I stället ser det ut precis som vanligt: inga tjänster är vakanta, däremot är några lärare obehöriga.

Färre lärare

Den viktigaste förklaringen är att det totalt sett behövs färre lärare i Norsjö, eftersom de nationella programmen vid gymnasiet lades ned i somras. Därmed har personal som tidigare arbetat på gymnasiet erbjudits jobb på grundskolan.

– Vi har sett över turordningar och behörigheter. Målet var att så långt som möjligt undvika varsel och uppsägningar men i slutändan blev det en uppsägning på en heltidstjänst, berättar Therese Berg.

Aldrig orolig

Hon säger att hon aldrig varit orolig för att det skulle uppstå lärarbrist i höst. Däremot kan hon på sikt känna oro för hur det ska gå för inlandet när det är brist på pedagoger i hela Sverige.

– Norsjös utmaning är att vi ligger på pendlingsavstånd från Skellefteå. Så vi behöver vara attraktiva på många olika sätt.

I och med att de nationella programmen läggs ned blir det bara språkintroduktionen kvar på Norsjö gymnasium. Det innebär även att SFI:n och vuxenutbildningen flyttar från Medan till gymnasieskolans lokaler från och med i höst.

Ny organisation

Fler nyheter är också på gång. Ett exempel är samarbetet med bland annat Skellefteå kommun om en trä- och teknikarena. Ett annat är regeringens utlovade lågstadie- och förskolesatsningar.

Therese Berg hoppas också mycket på den nya ledningsorganisationen som ska sjösättas i höst.

– Syftet är att skapa större utrymme för pedagogiskt ledarskap. Den organisation som vi har haft är väldigt gammal. Vi behöver förändra och tänka nytt, säger hon.

Norsjös utmaning är att vi ligger på pendlingsavstånd från Skellefteå. Så vi behöver vara attraktiva på många olika sätt.

undefined
I klassrummet. Skolledningarna har bråda dagar inför skolstarten, inte minst med att se till att det finns lärare. Foto: ERIK G SVENSSON.
Lärarbrist hotar i NorsjöChefen: ”ingen anledning till oro”.

Lärarbristen

Enligt SCB och Lärarförbundet kommer det att fattas över 65 000 behöriga lärare i den svenska skolan 2025. Bristen kommer att vara som störst bland grundskollärare och speciallärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!