För en vecka sedan tog Norran första gången kontakt med Monica Johansson och ställde frågor om skolskjutsarna till Morö Backe.
– Det var första gången jag hörde talas om att det fanns kritik däruppe kring skolskjutsbesluten, säger hon.
Provgick vägen
Häromdagen hörde fler medier av sig, och det ledde till att Monika Johansson själv åkte upp till Torsgatan för att känna på de kritiserade korsningarna. Det var på tisdagen vid 17.30.
– Det stämmer att bilarna kör fort på gatan. Kanske var det färre fordon än det är på dagen, men jag kan helt klart förstå att trafiken anses som ett problem.
Monika Johansson kollade också upp kritiken kring bussen som släpper av barnen på Televägen, på fel sida av Torsgatan.
Läs mer: Kritiken från föräldrar om hur skolskjutsen beräknas och ordnas.
– Jag gick med GPS och kollade hur lång omvägen blir att gå bort till gångtunneln och det är 600 meter.
Följden av Monika Johanssons okulära kontroll är att skolskjutshandläggaren i dag, onsdag, fått två uppdrag.
– Dels ska det utredas hur många fler treor det skulle bli som får skolskjuts ifall vi räknar avståndet via säkra vägen. Dels vill jag ha en utredning vad det skulle innebära att sätta in en buss som plockar upp alla som har rätt till skolskjuts.
Ytterligare en idé som Monika Johansson fått är att man skulle kunna anlita pensionärer som kunde stå som tillfälliga trafikpoliser vid de farliga korsningarna och hjälpa barnen över.
– Men det kanske inte är praktiskt genomförbart, tillägger hon.
Monika Johansson betonar att det inte ges några löften, utan än så länge handlar det om utredning.
Ska det då behövas att medier tar kontakt för att avsteg från skolskjutsreglerna eventuellt kan tas?
- Nej, föräldrar kan själva lyfta frågan. Det kan också vara skolan själv som tar initiativ via rektor eller områdeschef, säger hon.
Då gör skol- och kulturkontoret en utredning, ofta i samarbete med polis och Skelleftebuss.
Men något sådant initiativ har inte tagits i Morö Backe-fallet, trots att områdeschefen har fått in några klagomål, och rektorn ännu fler.
– En hake är att de som ansökte om skolskjuts hade längden på färdvägen som argument. Det är ingen som krävt undantag på grund av farlig väg, säger hon.
Så säger lagen
I skollagen står att kommuner är skyldiga att ordna skolskjuts om det behövs med hänsyn till färdvärdens längd eller trafikförhållanden.
Om det visar sig att en skolväg anses för farlig kan man alltså bevilja skolskjuts trots att avstånden är kortare än i de vanliga reglerna.