Elever på Bure- och Sörböleskolan hade föreslagit aktiviteter när skolor får träffas. Det kan göra övergången till gymnasiet mindre dramatisk, när man redan känner folk från andra skolor.
– Förslaget kommer från hela vår klass, säger Agnes Warg och Sohail Khalid som går klass 8 h i Sörböleskolan. Tillsammans med Denice Jönsson framförde de förslaget på ungdomsfullmäktige.
- Man skulle kunna träffas och spela fotboll, tävla i annan idrott eller spela musik, är Sohails förslag.
Ordnas av fritidsledarna
Politikerna sade ja till motionen. Skolfritidsledarna ska få i uppdrag att ordna gemensamma aktiviteter där flera skolor är med.
På skolor som inte har fritidsledare ska rektorerna se till att aktiviteter görs.
– Vi var inte med när förslaget togs upp av politikerna, säger Agnes. Däremot var vi när kulturnämnden hade upp ett annat förslag vi hade gjort.
Så de missade alltså att få veta att förslaget bifölls, och fick veta det av Norran istället.
Läs också: Här är alla förslag som handlade om skolmat.
Det här var ett av många ämnen från ungdomsfullmäktige som gick till barn- och grundskolenämnden. Alla förslagsställare var inbjuda när ärendena behandlades i arbetsutskottet och 17 kom.
- De var otroligt engagerade, som den mest fullfjädrade fullmäktigeförsamling. Vi var rent tagna efteråt, säger ordförande Fredrik Stenberg.
- Jag har inte varit med om maken, instämmer för- och grundskolechef Jan Söderström.
Nu gick det inte så bra med många av förslagen. Mycket avslås för att det skulle bli för dyrt.
- Då undrade elever om vi inte kunde komma med någon bättre förklaring. Vi kan ärligt säga nej, det är ju pengar som är förklaringen, säger Jan Söderström.
Mera mellanmål
När det gäller kravet om mellanmål ska Jan Söderström och rektorerna se över om det kan ordnas servering till självkostnadspris för den som inte åker skolskjuts (och får mellis gratis).
När det gäller kravet om frukt ville Alliansen utreda den frågan mer, men majoriteten sade nej av ekonomiska skäl.
Inte förbjuda rökning
Tre elever vid en skola vill att det ska vara rökfritt. Motivet var: "Man ska inte behöva ha en lärare som luktar rök". Men motionen avslås eftersom förvaltningen inte kan förbjuda vuxna personer att röka, om det görs på tillåtet område.
Tre elever på Kanalskolan tycker det fungerar dåligt när lektioner ställs in på grund av sjuk lärare. Besked kommer för sent, i värsta fall har eleverna väntat flera timmar på den aktuella lektionen som ligger sist på dagen.
Beslutet blev att rutiner vid vikariebehov ska ses över.
Läs också: Här är alla förslagen om skolans lokaler
Från två skolor kommer önskemål om fler vuxna i skolan. De behövs för att hålla lugnt på lektioner, ha koll så ingen tar droger och ha koll så det inte är bråk.
Svaret till eleverna är att nämnden ständigt äskar mer pengar för skolutveckling. Bland annat diskuteras system med två lärare per klass. Elever som tycker skolan är otrygg ska vända sig till sin rektor, ta upp frågan i elevrådet eller vända sig till elevskyddsombudet.
Betydligt fler elever borde få chans att träffa en kurator, tycker tre elever vid en skola. De vill att varje elev får en tid per termin uppsatt, sedan kan man avstå om man inte vill. Det anses krävas för mycket mod att själv boka en tid.
I svaret sägs att elevhälsan funderat på en koppling mellan kurator och skolsköterskans hälsosamtal. Dock finns för få kuratorer för att varje elev kan få samtal varje termin. Kuratorns tid måste gå till de som behöver stödet mest.
Från en skola kommer klagomål på att skolsköterskans tillgängliga tider är dåligt informerade. Alla rektorer i hela kommunen får nu i uppdrag att se till så det informeras väl. Om sjuksköterskan av någon anledning är frånvarande så ska det vara tydligt.
Undervisa via dator
Elever vid Boliden- och Norrhammarskolan vill ha fler språk att välja på i språkvalet. Svaret är att det är svårt att hitta lärare, men det ska göras försök med fjärrundervisning i kommunen. Om det lyckas kan främmande språk bli ett ämne som fjärrundervisas.
Samma svar ges till en elev som vill ha fler lärare i modersmål till flyktingbarn. Annars riskerar de att glömma sitt ursprung, menar hen. Även där hänvisas till fjärrundervisning som möjlig lösning eftersom det är svårt hitta lämpliga modersmålslärare.
En elev vill att skolans datorer byts ut till datorer av ett mera känt märke. Svaret är att det blir för dyrt, men det påpekas att de äldsta skoldatorerna är på väg att bytas ut. Det kan lösa problemet med tröga datorer.
Tre elever vill att det satsas mer pengar på Kulturskolan. Svaret är att det vill barn- och grundskolenämnden också, och försöker verka för en utveckling av kulturskolan.
Läs också: Här är förslag som var upp i gymnasienämnden.
Läs dessutom: Förslagen som handlade om trafik.