Bidraget infördes för två år sedan av staten, för att kommunerna ska kunna minska sina grupper eller förhindra att grupper växer.
Skellefteå har fått pengar båda gångerna.
Avdelning kostar fyra miljoner
- Rent teoretiskt skulle de kunna räcka till att starta två nya avdelningar, säger för- och grundskolechef Jan Söderström.
Det kostar fyra miljoner att starta en ny avdelning i förskolan, då ingår både lokal och personalkostnader.
- Men det finns praktiska problem, främst att hitta lokal. Man måste också titta på statistiken över födda barn så att behovet av en ny avdelning finns på lite längre sikt.
- Är de befintliga lokalerna stora kan det hellre bli så att man sätter in mer personal i befintliga grupper och låter dem bli större, säger Jan Söderström.
Högre personaltäthet
Sådana lösningar har gjorts på många ställen i kommunen, och därför har man en relativt bra personaltäthet. I Skellefteå har varje anställd 4,9 barn att ta hand om medan riksgenomsnittet är 5,2.
Jämfört med riket har alltså Skellefteå större grupper och mer personal.
Men vart går då de statliga pengarna?
- Vi får 30 000 kronor per barn i de områden där vi har för trångt. Men den verkliga kostnaden för en plats är 128 000 kronor. Så vi lägger till massor själva för att skapa de nya platserna, säger Staffan Åkerlund, verksamhetscontroller.
- På så vis är det svårt att peka ut precis var de statliga pengarna hamnar. De är bara ett mindre tillskott i det stora hela.
När Staffan Åkerlund ska redovisa till staten vad som gjorts, kan han välja bland hur många åtgärder som helst.
Det som särskilt nämndes i ansökan är byggen av nya lokaler, så det är möjligt att man redovisar pengarna mot de nya, stora förskolor som har byggts på flera håll.
Läs mer: Så stora är chanserna till utbyggnad under 2016 och 2017.