Rektorn: ”Jag står för mitt beslut”

Rektor på Björkskolan Lenitha Öhlund säger att hon fattade det beslut som hon ansåg var bäst för eleven.

Lenitha Öhlund, rektor på Björkskolan.

Lenitha Öhlund, rektor på Björkskolan.

Foto: Lenitha Öhlund, rektor på Björkskolan.

Skola och utbildning2015-03-25 08:00

Skolinspektionen valde att gå på mammans linje och beslutade till hennes fördel, men rektorn står fast vid sitt beslut.

– Det hade inte blivit för elevens bästa om vi hade tagit emot denne. Det finns lagar och paragrafer vi ska rätta oss efter, men ibland krockar de tyvärr med verkligheten. Jag gjorde det som var bäst för eleven och enligt min bedömning det mest ansvarsfulla, och jag står för mitt beslut, säger hon.

Hon säger att organisatoriskt så gjorde hon bedömningen att det inte att det skulle fungera att ta emot eleven.

– Jag tycker att det känns mycket obekvämt att resonera kring enskilda elever, eftersom jag inte vill att de hängs ut. Men utan att gå in på detalj så kan jag säga att jag inte hade kunnat ordna det här när situationen ansågs vara akut. Det krävs ofta mer för att kunna skapa en fungerande vardag för elever med särskilda behov. Och om elevens vårdnadshavare upplever att hemskolan inte har lyckats så hjälper det inte bara att flytta eleven. Vi har ju inte andra förutsättningar än de kommunala skolorna. Jag var rädd att det skulle bli ett misslyckande för eleven även här.

Skolinspektionen beslutade i början på mars att skolan ska ompröva mammans ansökan. Lenitha Öhlund tog hjälp av för- och grundskolechef Jan Söderström i sin bedömning.

– Vi har, utifrån det underlag som finns, gjort bedömningen att det är bäst att eleven går kvar på sin hemskola. Rektorn där ska kunna ordna så eleven får hjälp med särskilt stöd, och kommer att skriva in eleven på det nya resurscentret som öppnar till hösten. Jag tror att elevens hemskola har gjort allt och mer därtill, men ibland räcker det inte till. Därför tycker jag att det är bra att kommunen satsar på ett resurscenter, säger Lenitha Öhlund.

Som friskola måste Björkskolan rätta sig efter samma rutiner och riktlinjer som de kommunala skolorna när det gäller att arbeta med elever i behov av särskilt stöd. Pedagogerna anpassar utbildningen i klassrummet så långt det är möjligt och när det inte räcker till så har man möten tillsammans med elevhälsan, skolkuratorn och en specialpedagog och tittar på olika lösningar. Ibland kan elever till exempel behöva en anpassad studiegång.

– Men man ska inte glömma de som behöver stora utmaningar också och där försöker pedagogerna också anpassa sig. Elever som hamnar på gymnasienivå i ett visst ämne kanske får göra någon annan typ av projekt än sina klasskompisar till exempel, säger Lenitha Öhlund.

Det hade inte blivit för elevens bästa om vi hade tagit emot denne.

undefined
Lenitha Öhlund, rektor på Björkskolan.
undefined
Lenitha Öhlund, rektor på Björkskolan.
Sonen nekades plats på friskolanNytt resurscenter ska stå klart i höst
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!