I dag är skolan en F–5-skola. Till 2017 är det tänkt att den ska bli en F–3-skola eftersom Kaplanskolan blir en F–9-skola och kommer att inhysa många grundskolelever i område väst. I Sjungande dalens lokaler ska även ett antal förskoleavdelningar finnas.
– Eftersom beslutet som togs var ett inriktningsbeslut och det är tidigt i processen, så känner vi att vi fortfarande kan påverka och att det inte är kört, säger Karin Gabrielsson, fritidspedagog och facklig representant för Lärarförbundet.
Om Sjungande dalens skola skulle göras om tror personalen att många skulle känna sig lockade att byta till Kaplanskolan.
– Man skulle kunna få känslan av att det satsas på Kaplanskolan med nya lokaler och fler pedagoger, men att det inte satsas här, säger Victoria Gustafsson, lärare i årskurs 5.
Ida Wiik, lärare i årskurs 5, tillägger:
– En ny skola med ny teknik skulle kännas väldigt lockande och som ett roligare alternativ.
”Drabbar eleverna”
Personalen på Sjungande dalens skola tyckte redan för två år sedan när beslutet togs att det inte var en bra idé att göra skolan till en mindre enhet . Då skickade de in en skrivelse. Nu har de än en gång skrivit till skol- och kulturkontoret och förklarat varför de tycker att beslutet inte skulle fungera.
– I dag har vi två eller tre parallellklasser i varje årskurs. Risken är att vi bara får en klass i varje årskurs. Då blir det inte lika enkelt att samarbeta med varandra och det drabbar eleverna, säger Elisabeth Marklund, lärare i årskurs 3 och facklig representant för Lärarförbundet.
Lisa Klingstedt, speciallärare, förklarar att i dag så kan lärarna som exempelvis har varsin klass 4 jobba tillsammans i ett visst ämne.
– Är det några elever som upplever vissa moment i ett ämne lite svårare så finns det möjlighet att göra tillfälliga grupper så att de kan fördjupa förståelsen och repetera vissa delar. Har vi bara en klass i varje årskurs kan vi inte jobba så och det går ut över eleverna. Vi i personalen kan absolut stå ut, men det är för elevernas skull och de pedagogiska vinster som de riskerar att gå miste om som vi har skickat in skrivelsen, säger hon.
Ida Wiik säger:
– Ju färre elever det finns att interagera med, desto svårare blir det för eleverna att hitta kompisar.
Dessutom riskerar skolan att bli utan både lokaler för slöjd och musik, enligt det beslut som är taget. Även utemiljön är något personalen oroar sig för. När skolan görs om ska även förskolan in i skolans lokaler.
– För förskolebarn krävs det mer av utemiljön och vi är ganska begränsade av de gator som vi är omgivna av, säger Karin Gabrielsson.
Deras lösning
I dag är det inte klart vad det ska bli av Brännanskolan när eleverna där ska flyttas till Kaplanskolan. Därför föreslår personalen att skolan blir en F–3-skola med elever från Sjungande dalen och Mobackenskolan.
– Där finns redan allt, en stor utemiljö och lokaler för slöjd och musik. Vi vill ju kunna samarbeta på ett liknande sätt som vi gör idag, och för det krävs en större enhet än vad Sjungande dalen är tänkt att bli, säger Ida Wiik.
Läs kommunens svar: ”Personalen kan få igenom sitt förslag”
Risken är att vi bara får en klass i varje årskurs. Då blir det inte lika enkelt att samarbeta med varandra och det drabbar eleverna.