Patrik Nilsson: Skolledningen måste avgå

”De här människorna som personer, det är inte det jag sätter mig emot. Det jag sätter mig emot är deras kunskaper inom ledarskap och organisation. Och att resultaten talar sitt tydliga språk.”

Botten. Meritvärdet tas fram genom att betygen omvandlas till poäng, där 320 är max. Arvidsjaur har gått från toppen till botten på tre år. ”Resultaten talar sitt tydliga språk”, menar Patrik Nilsson.

Botten. Meritvärdet tas fram genom att betygen omvandlas till poäng, där 320 är max. Arvidsjaur har gått från toppen till botten på tre år. ”Resultaten talar sitt tydliga språk”, menar Patrik Nilsson.

Foto: Botten. Meritvärdet tas fram genom att betygen omvandlas till poäng, där 320 är max. Arvidsjaur har gått från toppen till botten på tre år. ”Resultaten talar sitt tydliga språk”, menar Patrik Nilsson.

Skola och utbildning2016-02-24 09:00

Patrik Nilsson har varit med och byggt upp fotbollsföreningen i Arvidsjaur, en förening som har blivit rikskänd för sitt moderna ledarskap.

Läs också: Kommunen: ”Jag har inte nåtts av klagomål”

Patrik arbetade över två år på Tallbacka/Ringelskolan, men då hans arbetsuppgifter förändrades utan hans medgivande blev det för mycket. Han sa upp sig hösten 2014.

– Det kändes som enda vägen ut. Jag kände att jag skulle ha gått in i väggen om jag följt de order som gavs då. Man fick inga friheter överhuvudtaget, och jag tror att det är det som de allra flesta tycker är det jobbigaste. Att man inte får gehör för någonting man säger för det är redan bestämt, oavsett om det fungerar eller inte.

Mottagandet av Tallbackapersonalens skrivelse till kommunen anser han är usel.

– Nämndens ordförande skriver i sitt svar att man ska ta upp problem på aptn, men det gjorde jag, jag vågade säga vad jag tyckte och tänkte, och det som hände var att när jag då satt i lönesamtal nästa gång så hade jag samarbetssvårigheter. Så de som säger vad de tycker och tänker sätts ner i lönegrad. Så det är ingen som vågar, man blir förtryckt som lärare.

I den rådande situationen kan han också dra paralleller till sin roll som fotbollstränare.

– Om det går dåligt för oss när vi spelar fotboll, men alla spelare kommer fram till mig och säger ”tillsammans ska vi lösa det här, jag känner att du som tränare stöttar. Vi tror på dig”. Då vet man ju att jag som ledare gör ett ganska bra jobb ändå, att det är en resa att ta sig mot toppen. Men om jag hade haft spelare som slutar, som gör skrivelser om hur fel jag gör, om hur fel jag har, då måste jag ju förstå att det är någonting i mitt ledarskap som är fel. Det beror inte på spelarna, det beror på mig som ledare.

Personligen blir Patrik illa berörd över hur personalen behandlas, eftersom det i förlängningen också påverkar barnen.

– Visst, det finns diagnoser på olika barn, men det är alldeles för många som är stökiga på grund av att lärarna inte ges förutsättningar att göra sitt jobb. Det är barnen det är synd om i den här frågan och det är därför jag blir så fruktansvärt irriterad när den högsta av dem alla sitter och säger att den där skrivelsen inte beskriver arbetsmiljöproblem, när så många barn drabbas.

Arvidsjaurs kommun har gått från landets bästa skolkommun 2010 och 2011 till en av de sämsta i Sverige. Patrik irriterar sig på att ledningen skyller ifrån elevernas dåliga resultat.

– Det är inte så att ena året kommer det superbarn och andra året kommer dumma barn. Det handlar om hur man bygger organisationen för att man ska kunna hjälpa dem. Ledningen skyller på att dagens ungdomar inte sover, idag finns det så mycket datorer, idag finns det inte lärare att få tag i, men det är ju likadant i varenda kommun i Sverige. Men kommunerna som ligger bättre till har bättre ledarskap. Vad det här säger, att de skyller ifrån sig, det innebär att de vet inte bättre de som sitter där uppe. Det innebär att de har alldeles för låg kompetens för att vara på sina höga positioner. De bör helt enkelt avgå, och i synnerhet skolchefen måste avgå. Det är bara så att resultaten talar sitt tydliga språk. Man kan inte skylla ifrån sig ett barns framtid.

Malin Johansson/NN

undefined
Tydlig. Patrik Nilsson, mest känd för sitt framgångsrika ledarskap inom fotbollsvärlden, är en av dem som tidigare sagt upp sig från Tallbackaskolan på grund av ledningen. ”Skolledningen måste avgå. Det finns inget annat.”
undefined
Botten. Meritvärdet tas fram genom att betygen omvandlas till poäng, där 320 är max. Arvidsjaur har gått från toppen till botten på tre år. ”Resultaten talar sitt tydliga språk”, menar Patrik Nilsson.
undefined
Oplanerat. Idag är Patrik tillbaka såväl inom kommunen som skolvärlden. ”Jag längtar till jobbet varje dag och det är ju för att man får ett så bra bemötande.” (Arkivbild) Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.
undefined
Statistik. I kommun- och landstingsdatabasen Kolada visar att en stor förändring skett från 2010 och 2011 då Arvidsjaurs blev utsedd till landets bästa skolkommun. Grönt = Resultatet är bland landets bästa 25 %, gult = landets mittersta 50 % , rött = landets sämsta 25 %.
undefined
Detaljstyrning. Patrik utanför sin tidigare arbetsplats, där han hösten 2014 sa upp sig. Glädjen i arbetet försvann och det detaljstyrda ledarskapet ledde till konstant irritation, vilket eleverna känner av. ”Det gör att det är väldigt stökigt bland barnen på skolan”, säger han.
undefined
Ledarskap. Fotbollsklubben och Patrik Nilsson har blivit rikskända tack vare det moderna ledarskapet, vilket också prisats flera gånger. (Arkivbild) Foto: Foto: GÖRAN WESTERLUND.
undefined
Barnen. ”Jag gör det här för framförallt alla barn i Arvidsjaurs samhälle, för att de ska få en bättre framtid. De är mycket bättre än vad man säger att de är”, säger Patrik Nilsson.
undefined
Förändring. ”Arvidsjaur kan absolut bli bästa skolkommun igen, men allting beror på förändringen man gör bland skolchefer och rektorer. Man börjar högst upp, så får man som man vill längst ner. Försöker man jobba längst ner för att få det bra för cheferna så är man illa ute”, säger Patrik.

Patrik Nilsson

Ålder: 26 år

Bor: Arvidsjaur.

Jobb: Tidigare elevassistent vid Tallbackaskolan och Ringelskolan. Arbetar idag som lärare på Sandbackagymnasiet.

Fritid: Tillbaka som fotbollstränare för IFK Arvidsjaur, efter ett år med Skellefteå FF. IFK Arvidsjaur spelar i år i division 3.

Utmärkelser: 2012 årets ungdomsledare i kommunen, 2013 Lions ungdomsledarstipendium, 2014 årets tränare i Norrbotten, 2014 årets unga ledare i Sverige.

Visdom: ”Jag brukar säga att det finns egentligen inget sätt att ändra på människor, men man kan ändra på sig själv och få de andra att gå samma väg. Det man försöker göra på skolan är att ändra varenda anställd lärare för att passa ett ledarskap som inte fungerar i dagens samhälle, och sedan skyller man alla fel på lärarna istället för det ledarskap som inte får det att fungera. Man försöker göra om hela samhället för att det ska passa ett fåtal personer, istället för att dessa personer ska anpassa sig efter vad som är bäst för samhället.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!