Jan Söderström, för- och grundskolechef över de kommunala skolorna, var med när rektorn Lenitha Öhlund omprövade ansökan. De kom fram till att lösningen blir att eleven får gå kvar på skolan och sedan blir inskriven på det nya resurscentret till hösten.
– Som kommunal skola är vi skyldiga att bedriva den undervisning han behöver. Det hade blivit konstigt om han hade gått bara ett par månader i friskolan från och med april/maj för att sedan gå på resurscentret till hösten. Det är bättre om han stannar kvar och sedan går till resurscentret, säger han.
Mamman Therese Lestander ser positivt på resurscentret som alternativ.
– Det är ett bra alternativ när den vanliga skolan inte riktigt räcker till och det är bra att min son och andra barn kommer att få gå på en skola som är på deras villkor.
Resurscentret ska vara till för alla elever från årskurs 1 till årskurs 9 som har behov av särskilt stöd. Det ska inte finnas någon kö eller något visst antal platser.
– Dessa behov kan vara extremt varierande, både neuropsykiatriska funktionshinder, men även annan problematik. Vi ska göra vårt bästa för att ge alla elever som har behov av stöd den hjälp de behöver. Syftet är att både stärka deras mående och att de i lugn och ro ska kunna tillgodose sig kunskaper i enlighet med kursplanen. Olika typer av särskilt stöd ska finnas nära varandra, så att pedagogerna kan stötta varandra, säger Jan Söderström.
Rektorn på hemskolan ska ansöka om en plats på resurscentret. Där kan eleven få vara någon månad, flera månader eller i flera år, beroende på vilket stöd personen behöver. Men eleven är fortfarande knuten till sin hemskola och målsättningen är att eleven ska kunna gå där.
– Men vi är inte där än. Vissa skolor gör ett jättejobb men saknar resurser för att kunna erbjuda den hjälp som eleverna behöver. Men när vi kan lägga ned resurscentret, då vet vi att vi har lyckats, när vi inte behöver det längre, säger Jan Söderström.
Var resurscentret ska finnas vill han inte gå in på än, men han säger att ”jättefina lokaler är på gång”.
– De kommer att hamna i stadens närhet. De som bor utanför stan kommer att beviljas skolskjuts.
Tanken är att när en elev är redo att gå tillbaka till hemskolan så ska dennes lärare på resurscentret vara med under en period.
– De stöttar upp och hjälper till med återinskolningen, för det är ofta det som är bekymret, att man halkar in i gamla vanor.
Syftet är att både stärka deras mående och att de i lugn och ro ska kunna tillgodose sig kunskaper i enlighet med kursplanen.