De klev lite blygt in i ljusgården och inte undra på det när en stor grupp lärare redan var på plats för att hälsa välkommen.
Ungdomarna tog plats på de stora trappor som vid Norrans förra besök var klädda med skyddspapp.
Men nu är byggstöket historia och allt det nya kan och ska användas.
Blickarna sökte sig upp i det stora och pampiga rum där de ska tillbringa många av sina raster, men också sitta på fler samlingar av den här typen eftersom skolan saknar traditionell aula.
Bryter mot det gamla
Apropå traditioner, så kommer undervisningen till viss del att bryta mot dem.
– Vi har inga klasser, utan man går en årskurs. Inom den varierar gruppindelningen utifrån vad man ska göra, säger rektor Malin Forsmark.
Eleverna träffar sina mentorer varje morgon och går igenom vad som ska hända under dagen.
– Stora delar av undervisningen sker i teman och ämnena hänger ihop med varandra. Det minimerar antalet stopp som annars sker när man växlar ämne, tillägger hon.
Slipper åka buss
Ebba Hedström och Tilda Lindström är två av eleverna i åttan. De säger att det nya konceptet för undervisning känns intressant.
Men mest av allt gillar de att få en skola hemma i bostadsområdet. Samt att den är ny och fräsch.
Närheten gillas också av Axel Hultgren och Leo Stenlund, som efter två år på Norrhammarskolan nu får avsluta grundskolan på hemmaplan.
– Ibland var det struligt att åka buss, med långa väntetider och bussar som inte kom. Så det här blir klart bättre, säger Axel.
Fullt nästa läsår
För Morö Backe blir det alltså en stor förändring nu när ungdomar kan gå högstadiet på gång- och cykelavstånd.
Till att börja med fylls skolan med sjuor och åttor. De är cirka 50 per årskurs.
Nästa år blir det även nior.
Många sökande
Det nya lärarlaget kommer från blandade orter och skolor, men rätt många är från Norrhammarskolan som nu fått ett minskande antal elever.
- Det var stort intresse för jobben. Särskilt stolta är vi att vi lockat två lärare som lämnat yrket att återvända tack vare att konceptet kändes rätt för dem, säger Malin Forsmark.
En stor dag
Det har gått två år sedan hon rekryterades som rektor för högstadiet.
– Det har varit två år av förberedelser och nu är det en stor dag. Äntligen blir det verkstad och liv i skolan.
Även byggnadsarbetena har pågått i två år. Byggnaden är helt klar, men arbete med utemiljön pågår, och därför hålls huvudingången stängd.
Vi ska tillägga att de nya slöjd-, musik-, hemkunskaps- och bildsalarna samt gymnastiken och skolmatsalarna ska användas av hela skolan. Dessutom nyinvigdes delar av det renoverade låg- och mellanstadiet.
Så alla elever på Morö Backe skola, oavsett ålder, fick alltså se många nya och spännande lokaler vid tisdagens skolstart.
Norran har följt bygget
Det här är sista reportaget när Norrans reporter Yvonne Rönngren följer byggandet. Här är de övriga tre artiklarna vi haft under de två åren.
Nytt högstadium får japansk stilHär byggs högstadium för 166 miljonerBygget har börjat: Här får Skellefteå en ny högstadieskola