Regeringen beslöt i somras att ämnet matte ska utökas i svensk skola. Det blir ytterligare 105 timmar, utan att något annat ämne minskas. Mer tid i skolan alltså.
Enligt beslutet ska timmarna läggas i årskurs fyra, fem och sex med en timme extra i veckan per årskurs.
Även lågstadiet diskuteras
Trots det funderar skolledningen i Skellefteå att även lägga viss del av tiden på ettor, tvåor och treor.
- Vi jobbar med två förslag som skolorna nu får yttra sig om, säger Staffan Åkerlund, controller på skol- och kulturkontoret.
- Fördelarna med att även lägga på de yngsta eleverna vore två, fortsätter han. Det ena är att vi vill upptäcka behovet av särskilda insatser så fort som möjligt. Det andra är att vi senast när vi skulle utöka undervisning inte lade så mycket på just 1:an, 2:an och 3:an. Så de har något kortare skoldagar än som kanske är rimligt.
Fördelar fritt mellan åren
Hur många timmar man går i skola bestäms av regeringen. Antalet ökar successivt (se fakta). Det bestäms också hur många timmar det ska vara i varje ämne.
I nuläget får huvudmännen, exempelvis en kommun, bestämma själv hur man fördelar timmarna mellan de olika åren.
Det är därför Skellefteå kommun nu kan fundera var matten bäst ska ligga.
- Från 2019 finns dock ett förslag som är på remiss nu, fortsätter Staffan Åkerlund. Då ska varje stadium ha en viss pott med timmar. Innan det eventuellt genomförs bör vi ha utökat lågstadiet något.
Matte tillkommer
Varje gång riksdagen ökar undervisningstiden är det matte som tillkommer.
– En skillnad 2019 blir dock att man tar bort något annat. Då är förslaget att matten ökar med 105 timmar och att elevens val minskar med samma tid.
Den utökade matte som beslutades i somras ska införas successivt nu detta läsår. Det är upp till rektorerna själva om och hur de kan få tag i mera mattelärartimmar.
Bristyrke
Hur lätt är det då att få tag på fler mattelärare?
– Inte lätt, det är ett bristyrke. Kanske kan man disponera om på skolorna så att lärare i matte kan ta mer av det ämnet och minska något annat ämne. Det kan vara lättare att fylla upp luckor i andra ämnen, säger Staffan Åkerlund.