I vissa mindre kommuner i Sydsverige är väntetiderna upp till nio månader. Enligt skollagen ska den som har rätt till SFI erbjudas en plats i klass inom tre månader.
– Det lagkravet klarar vi av i Skellefteå kommun, säger Hilda Widmark, rektor i Svenska för invandrare.
I genomsnitt får den som har fått uppehållstillstånd vänta cirka en månad innan utbildningen påbörjas på Campusområdet. Utbildningen pågår från ett halvår till det som lagen säger, rätten till 525 timmar inom SFI.
– För de personer som har behov så ger vi här i Skellefteå mer SFI-undervisning än vad lagen kräver.
Språkstödjare finns
Gruppstorlekarna ligger på från 15 personer upp till 25 till 30 som mest. De mindre grupperna är skräddarsydda för de som har störst behov och bland de drygt 20 anställda som arbetar med SFI så finns det också speciella språkstödjare, förutom givetvis lärare.
– Inom SFI har ett lugnare läge än vad som gäller inom grundskolan, där räcker nog inte alltid resurserna till då invandringen har ökat så kraftigt, säger Hilda Widmark.
En tydlig trend är att bland de som får uppehållstillstånd så har många med sig en lång utbildning de har gått. Inte minst bland de som flyr från krigets Syrien så är många akademiker.
Akademikerspår
– För de som har en lång utbildning så har vi ett så kallat akademikerspår som erbjuds till de som har uppehållstillstånd.
Att det är så kort väntan på SFI i Skellefteå innebär en ekonomisk lättnad jämfört med för många andra kommuner. Under de två första åren betalar staten etableringsersättning för flyktingar som fått uppehållstillstånd, sedan är det tänkt att man ska klara sig själv. Kan man då inte svenska så att man kan jobba eller studera får man vända sig till socialtjänsten.
Vi klarar bra att hjälpa flyktingar med SFI