Staffan är ett av flera lokalombud för Skolledarförbundet, som totalt i Skellefteå kommun organiserar cirka 40 rektorer och skolchefer.
– Fem personer har hört av sig till mig för att få prata av sig. Alla har påverkats i rätt hög grad.
– Vissa har blivit angripna som person och inte i sak. De far givetvis väldigt illa av det. Det finns lärare som inte har kunna hantera den här frågan professionellt, säger han.
Någon av de han talade med överväger att lämna uppdraget som rektor.
Skolledarna var tveksamma till om Skellefteå kommun ens skulle ta emot pengarna, men bestämde sig för att inte protestera.
– Det hade ändå inte hjälpt, vi är ju ett litet fackförbund i jämförelse med lärarfacken, och de ville att ansökan skulle göras.
Ville ha tydligare kriterier
Staffan Larsson säger att skolledarna därefter ville påverka kriterierna.
– Vi tyckte att de var för luddiga. Vi ville ha förtydliganden och att det kunde finnas exempel.
– Men vi fick inte chans att framföra våra förslag, utan ledningens version beslutades rakt av.
Läs mer: Här kan du klicka fram de fullständiga kriterierna.
Därefter var det rektorns plikt att själv göra värderingen.
– Vi hade fått instruktioner att göra den själva, utan någon form av samtal med medarbetare före.
Rektorerna skickade in listor på vem de tyckte skulle få del av Lärarlönelyftet och förvaltningschefen fattade besluten.
Inte prata om andra
Efter beskeden var instruktionerna till rektorerna att de inte skulle ge sig in i någon debatt, som innebär att man röjer vilka kolleger som har fått pengarna. Det anses ligga inom den personliga integriteten.
– Däremot får rektorer ta egna initiativ förutsatt att man håller sig till spelreglerna. De kan absolut berätta för personalen hur de tänkte i stora drag när de valde inriktning inom kriterierna.
För visst utrymme till egna prioriteringar finns, understryker Staffan Larsson.
– Det står att det kollegiala lärandet ska vara prioriterat. Men vi har också fått instruktioner att vi inte ska utesluta folk som är duktiga på någon av de övriga tre kriterierna. Det öppnar ju för mängder av egna prioriteringar för rektorn.
Svårt att förklara
När det gäller efterspelet har lärare hört av sig till Norran och menar att det skulle underlätta om man får förklaringar i enskilda samtal.
– Jag tror det är svårt för en rektor att försöka förklara för enskild lärare varför den inte blev utvald. Det blir nästan automatiskt att någon som fick pengar dras upp som jämförelse, och då kan rektor inte svara. Därför är nog min rekommendation att man inte har den typen av samtal.
Staffan Larsson säger att skolledarna hade befarat kraftiga reaktioner, men att det blev värre än väntat.
Vad kan göras nu?
– Skolförvaltningens högsta chefer har varit ute och besökt skolor och berättat om Lärarlönelyftet och villkoren. Det har rektorerna upplevt som positivt, att det förtydligas att uppdraget kommer uppifrån. Då känner de sig inte så ensamma.
Läs också: Här är synpunkter från andra fackförbund.