Inom grundskolan i Norsjö arbetar ett 60-tal pedagoger. Nu har alltså nio av dem sagt upp sig. Det har väckt oro på skolan.
– Från fackens sida är vi oroliga över att väldigt mycket kompetent personal försvinner från orten, säger Johannah Jonsson, LR.
Kollegan Johanna Persson från Lärarförbundet håller med. De konstaterar att det runt om i Sverige finns många lärare som byter bana för att arbetsbelastningen är för hög. Men här stannar de flesta kvar inom yrket, de har bara valt att lämna Norsjö.
En annan sak som väcker fackens funderingar är att kommunen de senaste åren har tappat på Lärarförbundets ranking över bästa skolkommun. Visserligen från en topp tio-position till en fortfarande hög placering mellan 30 och 40, men ändå.
Arbetsro
– Det finns så mycket duktig personal och en otrolig utvecklingspotential inom skolan i Norsjö. Därför är det tråkigt att så många väljer att säga tack och hej, säger Johanna Persson.
Vad krävs då för att få rätsida på situationen? Ja, enligt lärarfackens representanter handlar det framförallt om två saker: Arbetsro och möjlighet att fokusera på uppdraget.
– Visst har vi märkt av att arbetsbördan har ökat, säger Johannah Jonsson och får medhåll av Johanna Persson.
Som Norran tidigare berättat har också Arbetsmiljöverket vid en inspektion slagit fast att arbetsbelastningen på skolan är hög och att arbetsgivaren måste vidta åtgärder.
Ärendet är fortfarande öppet och Arbetsmiljöverket ska göra ytterligare ett besök i Norsjö i höst.
Det finns så mycket duktig personal och en otrolig utvecklingspotential inom skolan i Norsjö. Därför är det tråkigt att så många väljer att säga tack och hej.
Chefen: ”ingen anledning till oro”.