Kasper var ute på skattjakt

”Det är ett bra tidsfördriv och man får vara ute i naturen och se fantastiska saker”, säger Pontus Malecki Kjellgren som höll i en kurs i geocaching för ungdomar i Robertsfors under sportlovet.

Kasper Grundström. Foto: Leif Andersson.

Kasper Grundström. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Skola och utbildning2015-03-06 18:00

Det är via Studiefrämjandet som han och kompisen Andreé Salin fått möjlighet att vara kursledare och lära ut ett av sina intressen; geocaching.

Det går ut på att någon gömmer en låda eller liknande ute någonstans och publicerar gps-koordinater tillsammans med ledtrådar på nätet. Sedan kan de som är intresserade ge sig ut och leta. Enklast är att ladda ned en app i mobilen, men annars kan man använda en annan gps-enhet.

– Jag har hållit på sedan början av förra sommaren. Det roliga är att man får vara ute i naturen och se fantastiska saker. Det är spännande att se nya vatten och höga berg som man inte visste fanns i den här kommunen, säger Pontus Malecki Kjellgren.

Till kursen på The globe ungdomens hus i Robertsfors dyker 12-åriga Kasper Grundström och 14-åriga Johannes Isac upp. Kasper har aldrig provat geocaching tidigare, medan Johannes har provat på det några gånger. Efter lite information är det dags att ge sig ut och leta.

– Jag for hit i dag för att jag tänkte att det kunde vara kul att göra något. Inte bara sitta hemma och hänga som mina kompisar ville göra, säger Kasper.

Enligt appen ska en geocach finnas vid det gamla brukshotellet. Kasper använder sin mobil för att navigera sig. När gänget kommer fram till hotellet står det i en ledtråd i appen att den ska finnas ”vid hörnstenen”. Han böjer sig ned och hittar den vid en av stenarna som det gamla trähuset står på.

– Det här är säkert något jag kommer att göra då och då, när jag har tråkigt till exempel, säger Kasper.

Andreé Salin berättar att det numera också finns geocaching som är handikappanpassad.

– Det är ett intresse som är till för alla och det finns inga direkta restriktioner. Det är kul, för man luras ju till motion också. Jag är inte en sådan som skulle gå på gymmet tre gånger i veckan, men jag kan klättra i berg i tre timmar för att hitta en geocach.

Pontus hoppas att fler ungdomar blir intresserade.

– Många sitter nog alldeles för mycket hemma och spelar.

Förutom en gps-enhet finns det två saker som är viktiga att ha med när man går på upptäcktsfärd och letar geocacher.

– Lampa och stövlar. Jag har blivit väldigt blöt några gånger, särskilt en gång när vi gick i en vägtrumma under E 4, säger Pontus.

undefined
Foto: Leif Andersson.
undefined
Kasper Grundström. Foto: Leif Andersson.
undefined
Andreé Salin, Johannes Isac och Kasper Grundström. Foto: Leif Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!