Karin Israelsson minns 2017: Byborna berörde – och skolan finns kvar

Tipset kom på förmiddagen den 9 februari: Gummarksskolan strax utanför Skellefteå riskerade nedläggning. Som skolreporter följde jag turerna och fick rapportera om ett föräldraengagemang jag sällan sett maken till.

Skola och utbildning2017-12-28 14:13

När tipset om nedläggningshotet kom åkte vi direkt ut till Gummark och mötte föräldrar. Ledsna och oroliga, naturligtvis, men också oerhört tydliga: Här skulle ingen skola läggas ner. Nejdå. De skulle kämpa för att Gummarksskolan skulle finnas kvar. Nedläggningshotet baserade för- och grundskolenämnden på den akuta bristen på skolpersonal, bland annat lärare, vilket är ett nationellt problem. Och på Gummarksskolan var lärarbristen akut. Det saknades nämligen en handfull pedagoger inför höstterminens start – om man inte skulle nå framgång i rekryteringsförsöken som pågick. Men det som hände efter beskedet var att föräldrar och boende i Gummarksområdet drog igång värsta kampanjen. Det var manifestationer, skyltar och kampanjer i bland annat sociala medier med huvudbudskapet: ”Vi behöver lärare till skolan, sök tjänsterna!”

Gummark och byaskolan fick stor uppmärksamhet i media, till och med på riksplan och kampanjen lyckades.

Tidigare i höst när jag återvände till Gummarksskolan för att göra ett reportage med skolans nya pedagoger fick jag det bekräftat: En anledning till att de sökte tjänst på skolan var bygdens engagemang – något de sett, hört och läst om. Hur de boende stod upp för bygden. Det engagemanget är ett av mina starkaste minnen från 2017.

Önsketoppen på norran.se:

Revolutionerande upptäckt: Ny cancermedicin botar alla typer av elakartade tumörer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!