– Arbetsmiljöbiten är ju det man reagerar på och det som känns oroande. Grundskolans resultat är ju så pass mycket sämre än kommunen totalt, så det måste vi jobba på, säger Anita Ericsson, ordförande i Lärarförbundet Skellefteå.
Förutom dålig fysisk arbetsmiljö är den bit som fått lägst resultat i enkäten bland annat möjligheten till att påverka sin situation.
– Med de senaste årens reformer i form av nationella prov och betyg så har kraven på lärarna ökat, säger Anita Ericsson.
Hon är rädd att 2015 blir minst lika kärvt som 2014.
– Förra året lyckades man komma ned på ett plusresultat, men det är lärarna som har fått betala för det och fått allt sämre förutsättningar.
Blivit lättare
En sak har blivit bättre sedan enkäten gjordes förra gången 2012, säger hon. Infomentor, verktyget som används till bland annat skriftliga omdömen, var mycket krångligt när det introducerades.
– När det kom bestod det av för många sidor och var för svårt att förstå. Nu är det lättare att skriva omdömen och sådant som eleven och föräldrarna har nytta av. Men det återstår otroligt mycket att göra. Grundbemanningen i skolan måste öka, så att lärarna inte blir så sårbara.
Det positiva som enkäten visar är att många i personalen fortfarande känner att deras arbete är meningsfullt. 82 procent uppger att de är stolta över det de uträttar.
– De är engagerade i sitt jobb och bryr sig verkligen om eleverna. Men att de inte känner att de kan påverka sin situation leder till resignation och i längden blir det förödande.
Förra året lyckades man komma ned på ett plusresultat, men det är lärarna som har fått betala för det.
Försämrade resultat: ”Det är klart bekymrande”