Hjälper de unga att hitta självkänslan

”Alla elever ska få möjlighet att glimma”, säger gymnasieläraren Carita Green-Granström som jobbar i verksamheten Första rummet som skapat metoder för att minska risken för studieavbrott.

Skola och utbildning2015-04-22 12:00

– Vi jobbar med lärande, men inte på ett traditionellt sätt. Vi fokuserar aldrig på det negativa och pratar aldrig i termer om dåligt och fel. Vi som jobbar med eleverna har ett genuint intresse för relationer och vill inget annat än att eleverna ska må bra, säger Carita Green-Granström.

Fritidspedagog Johanna Storfält tillägger:

– Och är det något som ungdomar märker är det om man inte är äkta.

Bemötandet viktigt

Carita Green-Granström och kollegorna Johanna Storfält, Rikard Jonsson och Peter Brännström arbetar med ungdomar som riskerar att hoppa av gymnasiet eller av olika anledningar har för hög frånvaro i skolan och riskerar att inte fullfölja utbildningen. Mestadels är det elever som går introduktionsprogrammet på gymnasiet, men även andra gymnasieprogram. Många av eleverna i individverksamheten har varit med om mobbning och andra svårigheter.

– Bemötandet och det genuina intresset är a och o. Att de känner tillit och förtroende till oss. Vi pratar med alla och låter alla komma till tals. Det var en flicka som sa till mig att eleverna känner sig sedda och omtyckta här, säger Carita.

Samverkan och flexibilitet är andra viktiga nyckelord.

Skrattar och har roligt

Arbetet sker både på individnivå på skolan och i grupp på Femtioettan ungdomens hus. Måndagar och tisdagar är eleverna på Femtioettan. De får vara med på aktiviteter som ska stärka deras självkänsla, lära dem samarbeta och få dem att känna glädje att gå i skolan. Det kan vara allt från att åka och grilla till att spela upp sin favoritlåt, hitta på ett eget land, testa en ny träningsform eller måla. Humor är en viktig framgångsfaktor i alla aktiviteter.

– Vi skrattar och har roligt och det är otroligt vilken magi det har. Då kommer det andra av sig självt, säger Johanna Storfält.

– Vi försöker att motivera dem och genom att vi själva att redo att göra lite tokiga saker, så märker man att de kommer närmare och närmare och till slut väljer att vara med själva. De känner sig trygga här och ibland räcker det att de deltar en gång för att de ska komma igång och ta nästa steg mot att börja trivas bättre i skolan, säger Peter Brännström.

Under den individanpassade hjälpen får eleverna motiverande samtal och lära sig mental träning.

– De får verktyg för att jobba med stressen. De elever som har lärt sig tycker att det ska vara en obligatorisk kurs på gymnasiet, säger Carita Green-Granström.

Vi fokuserar aldrig på det negativa och pratar aldrig i termer om dåligt och fel.

Frånvaro ska vändas till närvaroPlug In rustar elever för framtiden

Första rummet

Är en del i det nationella projektet Plug in som syftar till att hindra avhopp från gymnasiet.

Skellefteå är en av fem kommuner som ska få visa upp sitt arbete på ”Skolriksdag” i Stockholm nästa vecka.

De ansvariga för verksamheten har tidigare fått vara med på en OECD-konferens i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!