Vanligtvis har Plejset öppet 4 dagar i veckan. En vanlig vardagskväll är det uppemot 40 ungdomar här i snitt. Fredagskvällar uppemot 70. När den nya förskolan byggdes intill Byskeskolan och en ny skolmatsal kom på plats, fick även Plejset ta del av renoveringen. En vägg togs bort för att öppna upp lokalerna och två rum som försvann när matsalen gjordes om har ersattes med två nya med nya möbler och saker att sysselsätta sig med.
– Fritidsgården ska vara en plats för ungdomarna att kunna prova på allt möjligt, även om de inte har råd. Vi vill att alla ska kunna vara med, oavsett förutsättningar, säger Börje Brandt, föreståndare.
När lokalerna renoverades fick personalen möjlighet att prata med ungdomarna vad de ville ha för aktiviteter och köpa in nya saker. Nu finns det ett rum med mixerbord. Just den här måndagskvällen är Ludvig Bäckman där och lär ungdomarna hur det går till. I ett annat rum står en dator och en skärm där de kan sitta och klippa film.
– Den tog oss två kvällar att göra, men vi la inte ned så mycket själ i det. Men det var roligt att springa runt och ta bilder, säger 15-åriga Clara Holmgren som gjort en film med stillbilder om Plejset tillsammans med 14-årige Anton Nyström.
Klädbyte
Det finns också rum dit ungdomarna kan gå när de vill sitta för sig själv och prata. Hanna Eriksson, 14 år, och Rasmus Nilsson, 13 år, sitter för sig själva och tittar på lite tv. De har börjat hänga mer på fritidsgården sedan renoveringen.
– Tidigare följde jag bara med mina kompisar hit och då ville jag bara hem. Men nu kan jag fara hit själv för att jag tycker att det är kul, säger Rasmus Nilsson.
Börje Brandt berättar också att fritidsgården numera har en så kallad klädbytarbank. Han fick idén vid en fritidsledarutbildning.
– Man får ta med sig ett linne eller en skjorta och byta den mot något annat. Det är ju inte alla som har råd att köpa nytt.
Plejset har tidigare också erbjudit läxhjälp.
– Om någon behöver det, så hjälper vi till. Jag kommer att hålla i läxhjälp här i sommar, säger fritidsledaren Aida Nabizadeh.
Vi vill att alla ska kunna vara med, oavsett förutsättningar.