Granskning: Köttet fraktas hundratals mil

Viktigast är inte ursprungsland – utan smaken, enligt måltidschefen. Läs hela granskningen här.

Foto: Foto: Lina Andersson

Skola och utbildning2015-03-09 08:05

Diskussionen om närproducerad och ekologisk mat är på tapeten just nu. Skellefteå kommun har som mål att öka andel närproducerad mat som köps in.

Norran har begärt att få veta ursprungsland på samtliga ingredienser från menyn för vecka 39 för kommunala skolor och förskolor i Skellefteå kommun. Listan visar att flera av veckans huvudkomponenter, det vill säga kött och kyckling, inte kommer från närområdet eller ens ifrån Sverige.

Måltidschef Peter Lundmark får titta på menyn.

– Vi har ändå förhållandevis lite utländskt på menyn. Vår huvudinriktning är att vi ska öka andelen närproducerat, och med det menar vi mat som kommer från de fyra nordligaste länen. Vi vet ju att svenska produkter har bättre kvalitet, men samtidigt måste det ju fortfarande vara en god affär. Däremot kommer vissa produkter att behöva komma från andra länder.

Han säger att till exempel svenskt griskött inte finns i de kvantiteter som alla kommuner i Sverige behöver.

Kycklingen till salladen på menyn är ju också från Danmark, finns det inte tillräckligt av det i Sverige heller?

– Jo, men vi ska ju ha en viss kvalitet på varorna också. Salladskycklingen kommer i små bitar. Vi provade faktiskt byta till en annan typ av kyckling i en av våra populäraste rätter tikka masala, men vi fick kritik att konsistensen inte var densamma.

Är konsistensen viktigare än ursprungsland?

– Det viktigaste är att eleverna tycker att det är gott.

Ungefär 40 miljoner kronor handlar kommunen mat för varje år. Av den volymen är cirka 12 procent ekologiskt och 25 procent kommer från de fyra nordligaste länen.

– Vi har valt att satsa mer på närproducerat än ekologiskt, eftersom det inte är så många bönder här som odlar ekologiskt. Det tar ett tag innan det finns på marknaden, i alla fall i de volymer vi behöver, säger Peter Lundmark.

Inga siffror finns

Men hur stor andel av maten som köps in från övriga Sverige och hur stor andel som kommer från utlandet går det inte att få ut några siffror på.

– Allt nötkött som vi köper som inte är processat är 100 procent svenskt. En del av grisköttet är märkt EU och då kan det komma från lite olika länder, men mestadels från Danmark. Reglerna är sådana att inget land ska behandlas annorlunda, så det går inte alltid att enkelt få reda på var det kommer ifrån. Jag önskar att det vore enklare, men det är bara att gilla läget, säger Peter Lundmark.

När det gäller processat kött kan vara svårt att spåra ursprungslandet. Peter Lundmark ger köttbullen som exempel.

– Den kan vara gjord i Sverige, men köttet kan komma från andra länder. Men det står fortfarande att den kommer från Sverige. Det skulle nog gå att spåra, men det är mycket svårt och inget vi kan göra.

Känns det säkert att köpa in den när ni inte vet var köttet kommer ifrån?

– Det känns inte osäkert. Men under hästköttsskandalen så kändes det lite som ”oj, hur blev det nu?”. Men då åkte vi till vår leverantör Servera och pratade med dem om hur vi gör för att säkerställa att det blir rätt. Det är klart att det alltid går att göra ohederliga saker, men jag tror att grossisten vill att det ska bli lika bra kvalitet som vi vill.

Han säger att reglerna kring offentlig upphandling har förändrats de senaste åren.

– Utgångsläget har förändrats helt. Nu kan vi ställa fler krav på djurskydd och närproducerat. Det är tre år sedan vi gjorde den senaste upphandlingen, så i slutet av 2015 ska vi göra en ny. Vi ska samarbeta med LRF, Lantbrukarnas riksförbund, och lokala leverantörer. Vi ska se om vi kan dela upp upphandlingen så att flera små leverantörer kan leverera små volymer.

Vi vet ju att svenska produkter har bättre kvalitet, men samtidigt måste det ju fortfarande vara en god affär.

undefined
Grafik: Härifrån kommer maten på ditt barns tallrik
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!