Tummen ned till arbetsgivaren på ett antal punkter, men tummen upp för kollegorna. Medarbetarundersökningen för de som arbetar inom skolan visar på väldigt varierande resultat. Totalt har 1 800 av 2 324 personer svarat på undersökningen.
Till exempel håller 23 procent, 414 personer, med om att de har möjlighet till återhämtning efter intensiva arbetsperioder. 51 procent håller med om att de krav som ställs är rimliga. 42 procent av de svarande upplever ofta negativ stress. 35 procent upplever det ibland och 18 procent är sällan med om det.
– Totalt sett har vi bättre resultat än förra året. Vi blev något överraskade. Men vissa siffror är dåliga, så som arbetsmiljöbiten, och det är klart bekymrande. Det är ju en mycket väsentlig del, säger förvaltningschef på skol- och kulturkontoret Anders Bergström.
Varför ser det ut på det här viset?
– Vi jobbar hårt för att hålla den ram vi har tilldelats och det är inte helt enkelt. Det är också tuffa krav på medarbetarna och vikariesituationen har varit svår att lösa. Sedan kommer ju tuffare krav på behörighet för lärare. Vi behöver också se till att både vi och eleverna mår bra och det är en svår balansgång, säger han.
36 procent av de svarande upplever att de har en bra fysisk arbetsmiljö. En siffra som har försämrats sedan undersökningen gjordes förra gången 2012. Då höll 42 procent med om påståendet.
– Vi har mycket krav på oss fortfarande. Vi har volymökning på många platser och har fortfarande många reformer som vi jobbar med. Under 2015 blir lärarlegitimation obligatoriskt och betygssättning i årskurs 6 fortsätter, säger Anders Bergström.
Inte tillräckligt
Som arbetsgivare får Skellefteå kommun flera övervägande negativa svar. På frågan om de anställda är stolta över att arbeta inom kommunen så är 46 procent positiva. 43 procent skulle rekommendera andra att söka jobb där och 20 procent anser att kommunen gör tillräckligt för att ”behålla och utveckla medarbetarna”.
– Så såg det ut vid förra undersökningen också och jag har ingen aning om varför det är så. Själv tycker jag att det är tryggt att jobba inom kommunen, men de kanske inte ser fördelarna alla gånger och inte är medvetna om den trygghet som det innebär att jobba inom offentlighetssektorn. De som jobbar inom privat sektor har ju inte samma skyddsnät, säger Monika Johansson, stabschef.
Kan det inte vara så att de är frustrerade på kommunen på grund av sin arbetssituation?
– Jo, det kan nog vara så. Men vi har inte hunnit göra någon analys ännu. Nu under kvartal ett ska vi börja bearbeta resultaten och ta fram en handlingsplan. Vi har nyligen anställt en arbetsmiljösamordnare och efter förra undersökningen började vi arbeta med det kommunövergripande projektet ”Fokus arbetsglädje” där det har anordnats frukostmöten för chefer och anställda. Vi har även ändrat vår organisation så att vi har fått färre medarbetare per chef, säger hon.
Positivt
En del områden har förbättrats sedan undersökningen senast gjordes 2012. Bland annat tycker 66 procent av de svarande att deras närmaste chef ger återkoppling på deras arbetsinsats, att jämföra med 56 procent 2012.
Vissa områden får övervägande positiva svar. 78 procent uppger att de i helhet är nöjda med sin närmaste chef och 82 procent är stolta över det de uträttar på jobbet.
Undersökningen visar också att 89 procent tycker att deras arbetskamrater bidrar till att de trivs på jobbet och 87 procent tycker att deras arbetskamrater ger dem hjälp och stöd när de behöver det.
Jobbar du inom skolan och har synpunkter på arbetsmiljön? Kommentera gärna eller skicka ett mejl till lina.andersson@norran.se