Det började med att hon såg ett inlägg som en annan förälder hade skrivit på Facebook.
– Då frågade jag min dotter och det visade sig att hon också hade fått i uppgift att skriva brevet. Hon och hennes vänner hade protesterat och då hade de fått höra att om de tyckte att det var svårt så kunde de försöka se det ur ett annat perspektiv och tänka att de skulle skriva det till sina egna föräldrar, säger Heidi Aho Mikaelsson.
Hon läser högt ur boken som handlar om en tjej som heter Elsa som mår dåligt och som vill ta sitt liv.
– I slutet står det ”Skriv Elsas brev till mamman”. Jag tolkar det inte på något annat sätt än att det är ett självmordsbrev man ska skriva. Vad är det för jäkla bok egentligen? Jag tycker att de ska skrota den. Eleverna hade kunnat skriva ett brev till Elsa istället och berätta för henne allt som är bra med livet.
”Ska det vara så här?”
Heidi Aho Mikaelsson har tagit del av skolans kritik mot att föräldrarna har fört diskussionen på sociala medier.
– De måste ju förstå att det är så livet fungerar i dag. Ingen har hängts ut med namn och vi är inte förbannade på någon enskild person. Men vi ville diskutera om det ska få vara så här. Vad vet skolan om elevernas bagage? Tänk om de har haft någon familjemedlem som har tagit sitt liv? Det finns slutna grupper på Facebook för de föräldrar som förlorat barn genom självmord och de är så upprörda över det här.
Hon säger att hon är förespråkare för att man ska prata med unga om psykisk ohälsa.
– Det ska inte få vara tabu och vi ska prata om det tidigare i åldrarna, men inte på det här sättet.