Vid slutet av läsåret räknas det preliminära slutbetyget i grundskolan ut till ett meritvärde, den sammanlagda summan av högstadieelevers betyg, som visar hur elever på olika skolor presterar.
Den skola där elever har bäst betyg är Brännanskolan i Skellefteå och de har haft högst betyg sett till de senaste tre läsåren där betygen även gradvis har ökat.
Bolidenskolan har lägst meritvärde jämfört med de andra kommunala skolorna i kommunen och de hade även lägst betyg förra året. Rektorn på Bolidenskolan, Karin Israelsson Ölund, menar att en av orsakerna bakom det låga meritvärdet är att de har många nyanlända elever på skolan.
– De nyanlända eleverna gör ett fantastiskt jobb. Många av dem kämpar med det svenska språket och några har heller inte någon skolbakgrund sedan tidigare, säger hon och tillägger:
– Personalen på Boliden har lång erfarenhet av att jobba med nyanlända elever och gör ett jättebra jobb. Vi har även svenskfödda barn som har sämre betyg och det är också något som vi behöver jobba vidare med.
Resultatet i kommunen visar också att flickor generellt får bättre betyg än pojkar i Skellefteå kommun, där pojkar har i genomsnitt 199 i meritvärde jämfört med flickor som har 224. Skillnaden mellan pojkar och flickor har samma tendens i hela landet.
– Skolverket vet inte själva svaret på varför det är så här eller hur man ska lösa det. Skillnaden i betygen mellan pojkar och flickor är ett problem som funnits länge och det här är en utmaning för skolor hela Sverige, säger Staffan Åkerlund, verksamhetskontroller vid skol- och kommunkontoret.
Betygen ökar även generellt i kommunen, samtidigt som behörigheten till gymnasiet minskar.
– Andelen elever som är svagpresterande har ökat, vilket gör att fler elever inte blir behöriga till gymnasiet. Övriga elever presterar allt bättre varför vårt meritvärde generellt i kommunen är stigande, säger han.
Både Björnåkersskolan i Burträsk och Örjansskolan i Skelleftehamn har ett bättre meritvärde än det förväntade. Ett förväntat meritvärde räknas ut sett från föräldrars utbildningsbakgrund, hur många pojkar och flickor det finns i klassen och hur många av eleverna som är nyanlända.
– Vi är jätteglada för det resultatet, säger Doris Hjelm, rektor på Örjansskolan.
Hon tror att deras meritvärde har blivit bättre på grund av storleken på skolan där alla elever blir sedda och att lärarna har jobbat länge tillsammans.
– Vi har omkring 184 elever och förhoppningsvis får alla det stöd som de behöver i undervisningen.
Det genomsnittliga meritvärdet av elever från de kommunala skolorna i Skellefteå kommun:
Björnåkersskolan: 225,0
Bolidenskolan: 174,3
Brännanskolan 238,4
Bureskolan 211,1
Byskeskolan 214,9
Furuskolan 213,1
Kanalskolan 203,1
Kågeskolan 214,9
Lövångersskolan 186,1
Norrhammarskolan 228,8
Sörböleskolan 179,5
Ursviksskolan 206,1
Örjansskolan 208,5