Flera elever är obehöriga till gymnasiet

Drygt 100 elever är obehöriga till gymnasiet, visar betygen som sattes innan jul.

För- och grundskolechef Jan Söderström.

För- och grundskolechef Jan Söderström.

Foto: För- och grundskolechef Jan Söderström.

Skola och utbildning2015-02-12 18:00

Betygen satta för niorna innan jul visar att 82,9 procent är behöriga, att jämföra med läsåret 2013/2014 då 80,9 procent av eleverna var behöriga efter att julbetyget sattes. Men mycket hinner hända mellan julbetyg och slutbetyg. Slutbetyget på vårterminen 2014 visade att 86,3 av eleverna var behöriga.

– Av de cirka 100 eleverna så är det både de som gått länge i svensk grundskola och de som inte gjort det. Psykisk ohälsa finns också med i bilden, säger Anders Bergström, förvaltningschef på skol- och kulturkontoret.

”Vi är imponerade”

Han tycker att det är viktigt att understryka att det inte bara är de nyanlända eleverna som ingår i gruppen obehöriga, utan att de snarare har gjort ett väldigt bra jobb i skolan. För- och grundskolechef Jan Söderström håller med.

– Vi är extremt imponerade av de nyanlända. Vi gjorde en koll bland eleverna förra året. De hade varit i Sverige i snitt ett halvår och de hade fyra godkända betyg, säger han.

Anders Bergström säger att kommuner gör olika med betygsättning för nyanlända elever.

– Vissa kommuner tillåter eleverna att börja få betyg först när de har klarat godkänt i svenska, men vi gör ingen skillnad på eleverna, säger han.

Jan Söderström säger:

– Vi tycker att eleverna ska bedömas utifrån sina kunskaper. Är de riktigt duktiga i matte, men inte klarar svenskan, så ska de självklart få ett betyg i matte. Därför går det inte riktigt att jämföra kommuner emellan.

Hur jobbar ni för att minska andelen obehöriga elever?

– Pedagogerna är ju nyckeln till det mesta, så hur de jobbar och mår avgör ju resultatet för barnen. Våra pedagoger gör allt de kan och har en oerhörd kompetens, säger Jan Söderström och fortsätter:

– Vi satsar stenhårt på IT på alla skolor, pedagogerna stöttar varandra och vi har förstelärare som stöttar ämneslärarna, men även jobbar med mottagande av till exempel nyanlända och barn med funktionsnedsättning.

Hur arbetar ni med hemmasittarna?

– Vi har ett team som jobbar mot olika skolor. I dag har vi cirka 40 elever i olika årskurser, ända från lägre åldrar till årskurs 9 som är hemmasittare. Orsaken kan vara allt från social fobi och sjukdom till skolk.

Pedagogerna är ju nyckeln till det mesta.

undefined
För- och grundskolechef Jan Söderström.
Var femte elev är obehörig
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!