Ett par nyanställningar har skett på lärarsidan och fler anställningar är på gång om nu kommunen lyckas med rekryteringarna, lärare är en bristvara i hela landet. Håkan Blom och Karin Rhenberg Reedy är två av de nio lärarna som hjälper de utrikesfödda eleverna att lära sig svenska.
– Expansionen märks tydligt, men vi kan upprätthålla kvaliteten, säger Håkan Blom.
De båda lärarna efterlyser dock fler kolleger och nya lokaler.
– Vi är trångbodda, säger Karin Rhenberg Reedy.
När Norran kliver in i ett av klassrummen möts vi av Håkan Blom och elever från fyra olika länder. Spridningen bland eleverna på Nykomsten är stor, det finns ungdomar som är allt från analfabeter till de elever som har en god skolbakgrund.
Uppdelning i grupper
Eleverna delas in i grupper utifrån mognad, kunskap och tid i landet. Tiden i Nykomsten varierar från någon termin till ett drygt ett år innan de hamnar i sina ordinarie klasser.
När Norran ställer frågan i klassrummet om det är svårt att lära sig svenska är svaret från de flesta – nej det går bra. En tjej som är 15 år och kommer från Somalia säger:
– Jag har varit i Sverige i ett år, jag trivs bra i skolan.
På frågan om hur Skellefteå kommun ska klara att ge de nytillkomna eleverna en bra tillvaro i skolan är svaret från Håkan Blom och Karin Rhenberg Reedy att ökade resurser måste till.
– Vi har nu sex grupper igång med cirka 65 elever. I varje grupp går det cirka 12 elever vilket är ganska optimalt, säger Håkan Blom. Att utöka klasserna med fler elever hoppas vi kunna undvika.
Ordning och reda
I klassrummen finns det noga utvalda ordningsregler som eleverna själva varit med om att ta fram. Det handlar om respekt, att tala svenska med varandra, att lägga undan mobiltelefonerna och att göra sitt bästa.
– Vi använder datorer flitigt som alla elever har tillgång till, säger Håkan Blom.
Ola Junkka, chef för mottagningsenheten på skolområdet i Skellefteå, säger att just nu kan inte alla nyanlända elever beredas plats i förberedelseklasserna, ett 20-tal barn står i kö. Kommunen arbetar hårt med nyrekryteringar av lärare, nu står hoppet närmast till att hitta tre nya lärare.
– Men lärarbristen är ju stor över hela landet, det är dessvärre få behöriga sökande till tjänsterna.
När det gäller att öka resurserna i förberedelseklasserna i exempelvis Boliden så är bekymret att många av de ensamkommande barnen bor i Lövånger.
Utmaningar
– Det blir långt att pendla till Boliden. Vi diskuterar ju också att åka ut på boenden och ha undervisning där.
Dubbelt så många ensamkommande barn har kommit i höst jämfört med de kalkyler som var uppgjorda. Inget talar för att tillströmningen kommer att avta. Skolkontoret tror nu i en ny prognos att nivån vad gäller ensamkommande barn kan komma upp till 130 barn efter nyår.
– Utmaningarna är alltså stora och blir dessutom allt större, säger Ola Junkka.