Eleven i Skellefteå utsattes för kränkningar under lång tid – kommunen kritiseras

Retad, sparkad och fick höra saker som att hen borde ”gå och hänga sig”. Det ska en elev på en högstadieskola i Skellefteå fått utstå från slutet av 2014 till början av september 2016.

Skola och utbildning2017-01-20 13:52

En anmälan mot Skellefteå kommun gjordes till Barn- och elevombudet i september förra året. Personen som anmälde händelsen skriver att eleven upprepade gånger har utsatts för kränkningar av andra elever på skolan. Kränkningarna började i årskurs 6 och eleven går nu årskurs 8.

En elev ska bland annat ha sagt till eleven att ingen bryr sig om personen samt att hen ”ska gå och hänga sig”. Vid ett tillfälle blev eleven sparkad på baksidan av knät och haltade i flera dagar till följd av det. Vid ett annat tillfälle ska eleven ha blivit slagen med en pärm mot huvudet.

I ett svar till Barn- och elevombudet skriver Skellefteå kommun att man anser att eleven utsatts för kränkning vid alla tre tillfällen. Kommunen skriver också att man vid samtliga tillfällen har utrett händelserna och vidtagit åtgärder mot den elev som kränkte. ”Det fula språket gentemot (eleven) upphörde efter samtal med mentorn”, skriver kommunen bland annat i en kommentar.

Flera elever gav sig på

Den utsatta eleven får gå på kontinuerliga samtal med skolkuratorn och mentorn. Gruppstärkande samtal har genomförts i klassen och en psykolog har fått göra observationer i klassrummet, skriver kommunen.

I sin kommentar uppger kommunen också ett flertal andra tillfällen då eleven utsatts för kränkningar som anmälaren inte har uppgett. Flera elever ska bland annat ha retat och sparkat eleven vid ett tillfälle.

Enligt en utvärdering som gjordes av elevens skolsituation i oktober 2016 så anses läget nu vara normalt och under kontroll. Det pågår fortfarande förebyggande och åtgärdande arbete för den elev som utsatte eleven för kränkningar.

Kommunen har brustit

Barn- och elevombudet har granskat händelserna och kommunens utredningar. De kommer fram till att kommunen har utrett uppgifterna som kommit in och vidtagit åtgärder. Däremot så anser de att kommunen, ”... trots återkommande signaler om (elevens) känsla av utsatthet, inte har vidtagit någon mer samlad och allsidig utredning av situationen”. Åtgärderna anses inte ha varit tillräckligt skyndsamma eller kraftfulla. De menar att kommunen då hade kunnat komma tillrätta med elevens situation mycket tidigare.

De anser därför att kommunen, som är huvudman för skolan, har brustit i sina skyldigheter gentemot eleven, som regleras i skollagen. Nu får kommunen ett föreläggande av Barn- och elevombudet att senast den 17 april vidta åtgärder för att skollagens krav uppfylls, bland annat måste de skyndsamt utreda omständigheterna kring kränkningarna. Det är också viktigt att personal anmäler uppgifter om kränkningar till rektorn som i sin tur anmäler till huvudmannen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!