De första två månaderna ”helt galna”

Skolans ekonomi slutade på ett överskott på fem miljoner kronor för 2014, men till viss del på bekostnad av organisationen. Jämfört med förra året finns färre anställda och barngrupperna är större.

Förvaltningschef på skol- och kulturkontoret Anders Bergström. Foto: Leif Andersson.

Förvaltningschef på skol- och kulturkontoret Anders Bergström. Foto: Leif Andersson.

Foto: Foto: Leif Andersson.

Skola och utbildning2015-03-12 14:00

Årets två första månader har varit tuffa, menar förvaltningschefen på skol- och kulturkontoret Anders Bergström.

– Det har varit tungt under lång tid, men nu har det dragits till sin spets och jag vet inte hur länge det kommer att fungera. Många upplever stor stress och hög arbetsbelastning. Dessutom har jag färre medarbetare nu än förra året, säger han.

Maria Marklund (S), barn- och grundskolenämndens ordförande, tillägger:

– Januari och februari har varit helt galna månader. Vi har haft jättemånga sjuka, och vissa har legat i flera veckor.

Att skolan redovisar ett överskott för 2014 menar Jonas Wiklander, controller på skol- och kulturkontoret, är som att betrakta som ett nollresultat.

– Vi har en budget på 1,3 miljarder kronor, så överskottet utgör ju bara 0,4 procent av den, säger han.

Fler barn

Det skedde en stor volymökning av barn under 2014. Totalt blev det 80 fler i fritidshem, 65 fler i skolan, 6 fler i grundsärskolan och 55 fler i förskolan.

– Det finns 500 fler barn än när jag började som förvaltningschef våren 2012. Det har skett en ökning i centrala stan och vi vet ju om att en urbanisering sker, men det är svårt att veta exakt var familjer ska välja att bosätta sig, om det exempelvis är på Morön eller Älvsbacka, säger Anders Bergström och fortsätter:

– Sedan har det skett en ökning i Lövånger, Burträsk, Byske och Kågedalen också. Det är otroligt glädjande, men det är fortfarande tufft att få ihop.

Större barngrupper

Eftersom man har varit restriktiv med att ta in vikarier för att spara pengar, speglas det nu på barngruppernas storlek.

– Vi har större barngrupper än tidigare och det kan jag inte sticka under stol med. Vi har 18,3 barn per avdelning nu jämfört med 17,4 i november förra året. Vi har äskat mer pengar hos budgetberedningen, men inte fått några besked än. Vad lösningen blir annars vet jag inte, säger Anders Bergström.

Nu har det dragits till sin spets och jag vet inte hur länge det kommer att fungera.

undefined
Förvaltningschef på skol- och kulturkontoret Anders Bergström. Foto: Leif Andersson.
Försämrade resultat: ”Det är klart bekymrande”Flera elever är obehöriga till gymnasiet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!